Начало / Новини / Архиепископът на Америка се срещна с президента на Турция Реджеп Ердоган

Архиепископът на Америка се срещна с президента на Турция Реджеп Ердоган

Американският архиепскоп на Вселенска патриаршия Елпидофор се срещна вчера с президента н Турция Реджеп Ердоган в Ню Йорк. 

Президентът Ердоган беше придружен от неговия съветник Йомер Челик, бивш министър по европейските въпроси. Срещата беше сърдечна, като на нея бяха обсъдени проблемите на малцинствата в Гърция и Турция, необходимостта от възстановяване на сиропиталището на остров Принкипос (Буюкада) и перспективите за възобновяване на Богословското училище в Халки. Архиепископ Елпидофоро подчерта всички въпроси, касаещи пълната защита на религиозната свобода и правата на човека като цяло.

След като беше запознат с дейностите и постиженията на Архиепископията, президентът Ердоган покани архиепископа да го посети при следващото му посещение в Турция. За вчерашната среща инициатор е самия Ердоган, отбелязват от архиепископията.

Архиепископът проведе неформална среща с гръцкия премиер, когото архиепископът го предели като „обещаващ премиер“, казвайки, че „вие сте млад и имате смелостта и гръцките хора очакват толкова много от вас, защото можете да накарате Гърция да продължи напред“.

„Гръцката диаспора е и винаги ще подкрепя Гърция“, заяви архиепископът. Кириакос Мицотакис посети официално централата на Архиепископията на Америка и проведе среща с архиепископ Елпидофор.

За Ангел Карадаков

Виж още

Завърши първият прием на ученици в Софийската духовна семинария

На 6 юли в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски” се проведе първият прием на ...