Начало / Новини / Завърши строежът на нова енорийска църква в Конго

Завърши строежът на нова енорийска църква в Конго

Завършена бе последната недовършена църква на епархията на Конго-Бразавил и Габон. Това е цъквата „Преображение Господне – свети Козма Етолийски“ в град Нкай, четвъртият по население град в Република Конго-Бразавил.

Църквата остава недовършена от 2010 г. насам поради липса на средства. Основана е през 2007 г. от покойния Пентаполски митрополит Игнатий, който тогава е бил митрополит на Централна Африка, когато държавата Конго-Бразавил все още е била под юрисдикцията на митрополита на Централна Африка.

Завършването на работата, която започна с инициативата на духовенството и благословиите на Негово Високопреосвещенство Пантелеймон, митрополит Бразавилски и Габонски, започна в понеделник, 3 юни 2019 г. и продължи три месеца, а средствата бяха дарени от Братството на православните чуждестранни Мисии от Солун.

Благодарността и радостта на енориашите е неописуема, тъй като те вече имат своя Църква. Тази радост ще завърши в неделя, 29 септември 2019 г., денят, в който енорийската църква ще бъде осветена от Негово Високопреосвещенство митрополит Пантелеймон.

 

За Ангел Карадаков

Виж още

Завърши първият прием на ученици в Софийската духовна семинария

На 6 юли в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски” се проведе първият прием на ...