Начало / Новини / Осветена бе първата румънска църква в Норвегия

Осветена бе първата румънска църква в Норвегия

Сто годишна сграда в град Хаугесунд в югозападна Норвегия получи нов живот в неделя, тъй като беше осветена като енорийска църква на Румънската православна църква.

Новата църква, първата румънска православна енория в Норвегия, е посветена на Св. Богородица, както и на Св. Макарий Велики и Макарий Александрийски, съобщава Doxologia.

В Норвегия има няколко православни енории, разделени между Руската църква, Сръбската църква и Константинополската патриаршия. Според статистиката на Норвегия към 2017 г. в страната е имало 21 993 православни християни, спрямо 12 959 през 2013 г.

Освещаването бе отслужено от трима румънски йерарси: Негово Високопреосвещенство Митрополит Макарий от Северна Европа, Негово Високопреосвещенство Митрополит Серафим от Германия и Централна Европа и Негово Високопреосвещенство митрополитът на Молдова Теофан.

Освещаването беше последвано от Божествената литургия, като петимата румънски свещеници, служещи в Норвегия, съслужиха с митрополитите. Румънската енория е създадена с указ на митрополит Макарий на 26 март 2013 г. и е поверен на духовните грижи на о. Думитру Валериу Чиорбея на 4 май 2014 г.

По време на своето слово митрополит Теофан подчерта, че новоосветената църква трябва да служи като истинска връзка с Христос и Неговата църква за православните верни, живеещи в Норвегия, и в същото време като кораб, който ги води към Царството Небесно.

„Само Църквата може да предостави на християните средства, с които те могат да устоят на песента на сирените, призовавайки ги да получат богатство, сила и вредни за душата удоволствия, като им пречат да забележат дълбочината на нещата, като им пречат да ловят надълбоко“, казва Негово Високопреосвещенството.

 

За Ангел Карадаков

Виж още

Днес е празникът на света великомъченица Марина

Девойката Марина била дъщеря на езически жрец в Антиохия Писидийска (ІІІ в.). Баща й я ...