Начало / Новини / Нов православен храм на името на св. епископ Луп, ще бъде построен в Свищов

Нов православен храм на името на св. епископ Луп, ще бъде построен в Свищов

Нов православен храм на името на св. Луп от Нове се изгражда в Свищов, съобщи Фокус. Църквата ще се намира в новия гробищен парк на града, като земята е дарена преди години от Община Свищов с решение на Общинския съвет.

Реалното строителство стартира в края на август и се очаква да продължи до ноември.

„Храмът на такова място е потребност и необходимост на всеки християнин, който иска да изпрати своите близки съобразно православния, традиционен за нас българите, обред. Решението на Свищовско архиерейско наместничество бе този Божи дом да носи името на един забравен, но важен за нас светец – св. Луп от Нове“, каза още отец Руслан.

Преди няколко години, при археологически разкопки на римския град Нове, намиращ се на 4 км. източно от Свищов, в олтара на римска църква е открит саркофаг с гравирано на него име Лупус. Това е категорично свидетелство, че реликвата е част от мартириум, където са се покояли мощите на св. мъченик Луп – слугата на св. Димитър Солунски. Св. Луп е бил епископ и е този, който е потопил дяконския орар (препаска, която носят само дяконите) на св. Димитър и своя пръстен в мъченическата му кръв и с тях е извършил редица чудеса.

За изграждането, стенописването и обзавеждането на църквата ще са необходими около 55 хиляди лева, като до момента от дарения са осигурени около 20 000.

Всеки, който иска да помогне, може да го направи на следната банкова сметка:

Банкова сметка: BG10STSA93000026034904
Титуляр: Архиерейско наместничество – Свищов.
Банка ДСК.
Телефон за контакт: 0898/ 760 688.
Луиза ТРАНЧЕВА

За Ангел Карадаков

Виж още

Почистиха и залесиха района около храм „Света Петка“ в кюстендилското с. Вуково

Районът на църквата „Света Петка“ в кюстендилското с. Вуково, която е архитектурно-строителен  и художествен паметник на ...