Начало / Uncategorized / Може ли силата на молитвата да промени отношението на друг човек?

Може ли силата на молитвата да промени отношението на друг човек?

Въпрос за читател:

Може ли силата на молитвата да промени отношението на друг човек? Например, ако се моля да ме заобича друг човек, който не ме обича, възможно ли е чрез молитва да промени чувствата си към мен, тоест да ме обича?

Протоиерей Андрей Ефанов отговаря:

Не, не можете.

Молитвата е призив към Бога, Божията майка и светци с молба за помощ. Това не е някаква магическа формула (като магии, в които вярват хората с магическо съзнание). Това е оживен разговор, жива молба към Бога. Как Господ ще отговори на това е невъзможно да се предвиди: човек моли за помощ и Господ я дава или не, въз основа на това дали човекът, който иска/моли, и другите, които по някакъв начин са свързани с това искане, ще имат полза за душите си.

Защо е невъзможно да се счита недвусмислено, че да те обичат е благословия и именно в тази посока трябва да се променят чувствата на човека, за когото питате? Факт е, че всеки човек първоначално има свободата на избор (свободна воля), която Бог е дал на всеки от нас. Дори самият Бог не може да принуди човек да обича Него: човек избира да обича Бог по своя свободна воля, разбирайки защо и защо има нужда от това. Същото е в отношенията между хората: не можете да насилвате любовта и Бог няма да го направи, защото това не е свобода.

Единственият човек, с когото наистина можете да направите някакви промени, сте вие ​​самите. Тук имате пълна свобода, включително относно молбите към Бог, че Той ви помага да промените в себе си това, което не ви харесва, или да развиете това, което харесвате. Можете да разберете какво ви липсва, върху какво трябва да работите и да направите това. А другият човек или те харесва и го привлича например имполсивност, всеотдайност, интерес към живота или не. И да принудиш някого не е в нашите сили

Бог да ви благослови!

Източник: списание Фома

За Николина Александрова

Виж още

Четвърта Неделя на Великия пост – Св. Йоан Лествичник

 Някак си странно е да се признае, че за автора на една от най-разпространените и ...