Начало / Uncategorized / Заветите на патриарх Павле-тема на конференция в Сърбия

Заветите на патриарх Павле-тема на конференция в Сърбия

Животът и делото на „ходещия светец“ бяха обсъдени от протоаконът Любомир Ранкович, Слободан Радулович, авторът на книгата  “Войнския кръст на патриарх Павле”, академикът рецензент Славко Каравидич, дяконът Александър Аздейкович и протодякон Радомир Ракич.

„Тайните на Божията мисъл са непостижими“, казва протоконът проф. Д-р Любомир Ранкович. Логиката им е неразбираема за човешкия разум. Често абсурдно и парадоксално. Животът на патриарх Павел е очевидно свидетелство за вечното неразбиране на небето и земята. Патриарх Павел получи стотици клинове в сърцето и душата си от болката и скръбта от злощастната съджа на своя народ. Макар и тежко ранен, той никога не е губил вяра във възкресението и надеждата за Божията помощ и по-добро утре. Той беше ходеща Библия, живо Евангелие и непрекъснато богослужение, с което общуваше със своя народ.

-Патриарх Павле през целия си живот казва: „Нека бъдем хора!“ И през целия си живот свидетелства с личния си пример какво означава да си човек. Висока, но не недостижима цел, завърши беседата си протоаконът Ранкович.

Протодякон Р. Ракич разказа за приноса на патриарх Павле в богословската наука: в областта на Литургиката, почитта към сръбските светци.

Събитието се проведе в културния център в Раковица.

Припомняме Ви, че по случай 10-годишнината от смъртта на патриарх Павле Сръбска православна църква и манастира Раковица организират редица мероприятия.

Източник: http://www.spc.rs

Снимки: Марко Вучич

За Николина Александрова

Виж още

Храмът „Свети Николай” във Велико Търново се нуждае от спешен ремонт

Една от емблемите на Велико Търново – храмът „Свети Николай” построен през 1836 г. от майстор Колю Фичето се нуждае ...