Начало / Новини / През октомври Румънската църква ще извърши канонизация

През октомври Румънската църква ще извърши канонизация

Епископ Дионисий Ерхан, който един от най-забележителните църковни личности от Бесарабия през първата половина на 20-ти век, ще бъде канонизиран за светец от патриарх Даниил и други румънски йерарси по време на тържествено богослужение в Букурещ през октомври на празника на Свети Димитър Нови, съобщиха румънски медии.

Канонизацията е определена за 27 октомври, тъй като кръщелното име на св. Дионисий е Димитри. След предложението, внесено от епископското събрание на Митрополията на Бесарабия, епископ Дионисий Ерхан беше прославен от Светия Синод на Румънската православна църква миналата есен.

Новоканонизираният свети Дионисий ще бъде почитан всяка година на 17 септември, деня на неговото отиване при Бога.

Отбелязвайки първия празник на св. Дионисий Ерхан този вторник, Негово Високопреосвещенство Кишиневски митрополит Владимир предстоя Божествената литургия в Сурученския манастир, където се съхраняват светите мощи на светителя.

Същия ден епископ Вениамин от Южна Бесарабия, който пое инициативата за процеса на канонизация, възпоменава св. Дионисий в Кахул и благодари на Бога за дара на канонизацията на светите. Свети Дионисий е закрилник на епархията в Южна Бесарабия.

За Ангел Карадаков

Виж още

Излезе от печат книгата „Ръкописното предание на текста на Новия завет“

В лекциите и упражненията по дисциплината „Тълкуване на Свещеното Писание на Новия Завет“ студентите в ...