Начало / Новини / Отслужена беше панихида за избитите и репресирани духовници на Софийска епархия от комунистическия режим

Отслужена беше панихида за избитите и репресирани духовници на Софийска епархия от комунистическия режим

В 11 часа днес в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя“ бе отслужена панихида за всички деховници – свещеници и монаси на Софийска епархия, избити и репресирани от комунистическия режим. 

Заупокойното богосужение събра десетки православни християни, които се помолиха за свещениците, станали жертва на атеистичния режим, както и за всички, които по някакъв начин са били измъчвани и репресирани заради вярата си в Бога. Свещениците се помолиха и за душата на архим. Ириней, протосингел на Софийска митрополия, който веднага след политическите промени у нас безследно изчезва.

Убитите свещеници след политическите промени у нас са над 600, а репресираните са дори повече. Паметта им не е забравена, както и подвига на живота им. За един от жертвите на атеизма тече и процедура по канонизация, това е Неврокопският митрополит Борис. 

Снимки: Иван Аршиков

За Ангел Карадаков

Виж още

И тази година Доростолският митрополит Яков ще служи в скалните манастири в местността Канагьол

И тази година Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Яков ще възглави празничната света Литургия за празника ...