Начало / Новини / Митрополит Йосиф взе участие на среща на Изпълнителния комитет на Асамблеята на каноничните епископи на САЩ

Митрополит Йосиф взе участие на среща на Изпълнителния комитет на Асамблеята на каноничните епископи на САЩ

Изпълнителният комитет на Асамблеята на каноничните православни епископи на Съединените американски щати се срещна вчера под председателството на архиепископ Елпидофор, за да обсъди състоянието на православното християнско единство в САЩ.

Признавайки предизвикателствата за православието в световен мащаб, представителите на юрисдикциите отново изразиха своята ангажираност към местните православни в Америка и се пренасочиха към изпълнение на призива за каноничното и пастирско единство по съвременните проблеми.

Срещата започна с актуализация на юрисдикцията, последвана от доклада на секретаря за дейността на органа след последното заседание на Асамблеята през октомври 2018 г. Изпълнителният комитет продължи да обсъжда структурата на Асамблеята, включително комитети, агенции, одобрени организации и диалози, и реши да анализира всички компоненти преди следващото заседание на Асамблеята, за да определи най-добрия път за постигане на крайната цел за единство. Ръководителите на юрисдикциите се ангажираха с редовно утвърждаване и очакват с нетърпение годишното събрание на Неделя Православна през март 2020 г. в Ню Йорк. Освен това всички други йерарси, духовници и миряни се насърчават да се организират на регионално ниво.

В отговор на призив на православните християнски специалисти в областта на психичното здраве Изпълнителният комитет реши да възложи на одобрената организация, Православната християнска асоциация по медицина, психология и религия (OCAMPR), да разработи работна група за справяне с въпроса за психичното здраве. OCAMPR ще работи в партньорство с Асамблеята, чрез Службата на секретариата. Освен това епископите получиха апел от православните християнски организации, работещи по кризата на бездомността. В отговор на техните препоръки беше създадена работна група за създаване на православен доброволчески корпус под ръководството на секретариата на Асамблеята. И накрая, датата и местоположението бяха определени за 10-тата годишнина на Асамблеята на епископите: 2-5 май 2020 г. във Вашингтон, окръг Колумбия.

На срещата участие взеха представители на Вселенска патриаршия, Българска патриаршия, Православна църква в Америка и др. 

Източник: www.assemblyofbishops.org

За Ангел Карадаков

Виж още

Стажантска педагогическа практика на студенти от Богословския факултет на Софийския университет

За академичната 2023/2024 година съгласно сключения договор за провеждане на педагогическа практика на студентите от ...