Начало / Новини / Патриарх Неофит: Св. Софроний Врачански е духовен пример за всички ни

Патриарх Неофит: Св. Софроний Врачански е духовен пример за всички ни

По повод 280-та годишнина от рождението на св. Софроний, епископ Врачански, 225-та годишнина от ръкоположението му за епископ и 55-та годишнина от неговата канонизация, Възнесенският храм „Св. Софроний Врачански“ във Враца стана център на духовните тържества. Днес там бе отслужена св. Божествена литургия, възглавена от Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий. Патриарх Неофит взе молитвено участие, а след това се обърна със слово, в което каза:

Всеблагият и всемилостив Бог, Който има грижа за всички Свои чада, не е оставял без божествената Си подкрепа и българския християнски род, като във всички времена е въздигал сред него дивни и пречудни Свои угодници, които да наставляват по пътя на спасението своите братя по вяра и род. Да ги укрепват и утвърждават в завещаната ни от нашите деди православна вяра, да разгарят между тях и да поддържат жив огъня на родолюбието. Свое достойно място в сонма на светците и във всяко вярващо българско сърце има и събралият ни днес Врачански епископ свети Софроний – небесен покровител на прекрасния град Враца и на цялата българска земя, пастир, отдал всичките си сили и таланти за просветата и благопреуспяването на своя обичен православен народ.

През настоящата година Православната ни църква и цяла България отбелязваме три знаменателни годишнини, свързани с неговата личност и святото му дело: 280 години от неговото рождение, 225 години от ръкоположението му за кириарх на богохранимата Врачанска епархия и 55 години от неговата канонизация.

Роден в далечната 1739 г., във времена на изпитания за православния ни народ, св. Софроний отдава всичките си сили и целия си съзнателен живот за своите братя по вяра и род, оставайки завинаги в християнската ни история като верен ученик и следовник на друг наш дивен светец и народен будител – Хилендарския монах свети Паисий. Йерей и учител, епископ и просветител, свети Софроний е ярък пример за отдаденост на делото на Църквата и на своя народ, който той синовно е обичал и за чието духовно преуспяване усърдно и с много жар е ратувал. Оставеното ни от него книжовно наследство и до днес е високо ценено от неговите потомци, които продължават да произнасят светото му име с трепет и преклонение и да се вдъхновяват от неговия пример.

Ето защо, с радост отечески приветстваме и молитвено подкрепяме инициативата на светата Врачанска епархия, в лицето на Високопреосвещения наш събрат Врачанския митрополит Григорий, за настоящите тържества, в чието провеждане виждаме жив духа на свети Софроний, който и днес ни благославя от Небесата като измолва от Всеподателя Бога мирни и благословени дни и години, добруване и духовен напредък за своя народ. Нека този дух винаги да бъде жив сред православния български народ, защото такива са заветите към нас на свети Софроний, на свети Паисий Хилендарски и на всички от века просияли Божи угодници от българския християнски род.

По техните молитви и по тяхното свято небесно застъпничество за нас Господ Бог всякога да благоволи над Православната ни църква, над страната ни и над нашия народ, и да ни дарува божествената Си благодат и Своето вечно спасение!

Честит и благословен празник!

Източник: Официален сайт на Св. Синод

За Ангел Карадаков

Виж още

И тази година Доростолският митрополит Яков ще служи в скалните манастири в местността Канагьол

И тази година Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Яков ще възглави празничната света Литургия за празника ...