Начало / Uncategorized / Срещнах момче, негов изповедник е срещу нашия брак. Какво да правя?

Срещнах момче, негов изповедник е срещу нашия брак. Какво да правя?

Въпрос на читател:

Здравейте, отче!

Срещнах човекът, който смятам че е за мен (завършва 2-ра година). Срещнахме се случайно и ако вие започвате да се чудите как те са стигнали един до друг: в края на краищата Бог ме доведе при него, а той ме доведе още повече при Бога.

Общуването и срещите ни продължиха три седмици, топлина, усмивки, прегръдки, ръка за ръка и тогава всичко приключи. Той говори със своя изповедник и той не позволи, не благослови бъдещата му жена да бъде по-стара (той е на 20, аз съм на 26). Момчето каза, че не може да се противопостави на думите на духовния си отец и семейството му няма да приеме, ако направи това (баща му е протоиерей).

Не мога да се примиря с тази ситуация, защо фигурата на изповедника е толкова важна? Защо веднага възникна такава забрана, без да се види човекът? Външно всеки ми дава не повече от 21, а до мен младежът изглежда по-възрастен.

Кажете ми как да разбера волята на Бога, защо този човек беше изпратен при мен и защо го загубих? Как да приема тази ситуация за даденост и да се примиря? Може ли мнението на изповедника да се промени?

Ирина

Протоиерей Андрей Ефанов отговаря:

Скъпа Ирина, като въцърковена жена, разбирате, че думата на духовния баща е много сериозна, тя е фактор. И положението е някак специално, тъй като младежът се готви да стане свещеник.

Какво можете да направите в тази ситуация? Виждам само един вариант – да отидете и да говорите с изповедника на младия мъж, просто, без оплаквания и обиди, с уважение, за себе си, за да разберете защо той е против вашата връзка. Може би ще видите в думите на свещеника причини, с които сте съгласна (а може и да не е ричината, че вие не сте подходяща, може би, напротив, младежът не е подходящ за вас), може би този разговор ще изясни нещо по отношение на възможността за брак с този млад мъж, също е възможно просто да опознаете прекрасен свещеник и тази среща ще се отрази по много специален начин на живота ви и ще доведе до нещо друго. Поне няма да имате въпроси.

Бог да ви благослови!

Източник: списание Фома

За Николина Александрова

Виж още

Борбата на Великия пост – слово на стареца Ефрем Аризонски

Навлязохме във великата духовна арена на благословения Велик пост: време за угризения и покаяние, време ...