Начало / Uncategorized / Честната глава на св. Климент Охридски беше посрещната във Враца

Честната глава на св. Климент Охридски беше посрещната във Враца

Днес във Враца беше посрещната мироточивата глава на св. Климент Охридски.

Светинята е донесена от Негово Високопреосвещенство митрополита на Верия, Науса и Кампания Панаталеймон и игумена на манастира „Св. Йоан Кръстител“ архим. Порфирий.

В 17 ч. свещенство и миряни при тържествено биене на камбаните посрещната св. мощи, с което се постави началото на тържествата по повод годишнините на родния светия св. Софроний епископ Врачански. Тържествената вечерня бе възглавена от митрополит Пантелеймон. На Високопреосвещения митрополит съслужиха многобройно свещенство от Врачанска епархия, а песнопенията бяха изпълнени от хор „Св. Наум Охридски“ с диригент Андрей Касабов.

В края на богослужението митрополит Пантелеймон благодари на домакина митрополит Григорий за поканата – да дойдат мощите на св. Климент във Враца и да благословят християните от епархията. Той добави още, че св. Климент е ученик на св. Братя Кирил и Методий, допринесъл много за просвещението на християнския народ, а св. Софроний Врачански пък е следовник на св. Климент Охридски в делото на проповедта по нашите земи. Той благодари още за братската покана да имат възможността да влязат в радостта на тържествата.

От своя страна митрополит Григорий благодари за оказаната чест и допълни, че подобни съслужения са символ на единството в Христа. В утрешния ден тържествената програма ще продължи с откриване на експозицията с три от най-ценните и известни ръкописи на св. Софроний Врачански, които се съхраняват в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“: Първият Софрониев препис на „История славянобългарска“, направен през 1765 г. в гр. Котел; Часословец от 1768 г. и Поучения и словосказания за празниците Господни (Първи видински сборник) от 1802 г. Ръкописите ще бъдат представени на врачанската общественост за първи път.

Източник:https://bg-patriarshia.bg

За Николина Александрова

Виж още

Нови електронни камбани има най-големият православен храм в Ямбол – „Св. Николай Чудотворец“

Нови електронни камбани има най-големият православен храм в Ямбол – „Св. Николай Чудотворец“. Средствата за ...