Начало / Uncategorized / Без деца, бракът ми е на прага на развод. Какво да правя?

Без деца, бракът ми е на прага на развод. Какво да правя?

Въпрос за читател:

Нашият брак е на прага на развод. Просто не мога да се примиря, че нямаме деца (повече от 12 години), а след това братът на съпруга ми се ожени за млада жена, за втори път и те имат син. Изпитвам толкова много гняв, завист и омраза, че не е така с нас, че понякога не мога да се справя с това.

И аз напуснах кръщенето на детето, защото нямах повече сили да слушам какъв прекрасен син имат. Свекървата вече не смее да говори за внуци, но родителите на мъжа ми вече поставиха „кръст“ върху мен, те казват, че е късно да мисля за деца и ще е трудно да осиновя, защото съпругът ми няма постоянна работа сега. Не мога да се справя с емоциите си, мъжът ми беше много обиден. Аз отлично разбирам какво съм направила, но е по-силно от мен … Как мога да бъда силна? Вече съм на 40, вярвах в чудеса, опитах се да се моля, да потърся помощ от Бог, но не беше достатъчна вярата ми. Сега не искам да се моля на никого, не вярвам.

Татяна

Свещеник Евгений Чебикин отговаря:

Здравейте, Татяна.

Ситуацията е много сложна и изисква, разбира се, личен разговор. Според писмото мога да кажа само нещо в общи линии и да ви посъветвам да дойдете в храма и, ако имате нужда от съвета на свещеник, да поискате разговор с него. Можете да се уговорите лично със свещеника, можете да се свържете с църквата и да попитате как можете да уредите разговор със свещеника. За това имаме материала „Как да се свържем със свещеника и да започнем разговор?“.

Безплодието може да има много различни причини. Доколкото разбирам, те могат да бъдат разделени на физиологични и психологически. Сега лекарите и психолозите са в състояние да се справят с доста голяма част и от двата вида, така че бих ви посъветвал да преминете медицински преглед (ако вече не сте го направили) и вашия съпруг също (защото причините могат да бъдат както във вас, така и в съпруга ви ). Това струва пари, някои процедури и анализи са много скъпи, но ако има желание, особено взаимно, да се справим с тази ситуация, бих препоръчал да го направите. Ако съпругът ви не иска, направете поне проучване, защото ще бъдете въоръжени с информация за себе си и тя струва много. По-добре да знам, отколкото да живеем в незнание. Бих обърнал специално внимание на психологическите причини, които са свързани с отношението на жената към себе си и майчинството (тук ще говорим главно за вас, защото сте написали писмо и искате да направите нещо в тази ситуация), с отношенията със съпруга си (доколко една жена е вътрешно готова да роди дете с този конкретен мъж и може да разчита на него, иска да сподели бремето от отглеждането на деца или едно дете с него) и с общия климат в семейството, а не само в малко семейство със съпруга си, но и във връзка с роднините. Че свекървата решава за вашите деца и че по принцип е възможно да се говори дали да осиновите дете със съпруга си или да се опитате да родите свое, говори за много нездравословна ситуация. Никой, освен съпрузите, не може да реши това! Съпругът и съпругата са възрастни, къщата им е тяхната къща и те са свободни да живеят в нея, както сметнат за добре. Тоест, зависимостта от по-старото поколение трябва да бъде изключена – както финансова, материална, така и психологическа, морална.

Тук можете да се обърнете към психолог, за да поговорите за своите страхове, емоции, мисли за себе си, перспективи за майчинство и ситуацията в семейството. Колкото повече отговорност поемате за собствените си решения, толкова по-малко думите и мнението на някого ще ви повлияят, толкова по-здрави ще сте вътрешно.

 Досега имате толкова силно вътрешно напрежение по отношение на бременността, че изглежда почти не можете да мислите за нещо друго. Случва се такива ситуации да са много добре известни на медицината, така че по-скоро, без да се бавите, отидете при свещеника, лекарите и психолога, за да премахнете тази вътрешна скоба и да влезете в състояние, в което можете да направите нещо. Първо, на ниво прегледи на тялото и душата.

Всъщност често ни е много трудно да възприемем адекватно щастието на ближния си. Особено в момент, когато нещо в живота ни не върви добре или не върви по начина, по който самите ние бихме искали. Вие, общо взето, не сте направили нищо особено, в такова състояние е трудно да направите нещо адекватно. И вашата задача сега е да премахнете това състояние, така че да не ви контролира напълно. Отидете при експертите, нали?

 Особено към храма и към психолога. И говорете с мъжа си за това, което ви тревожи. Ако той ви подкрепя и разбира желанието да имате деца и сам иска да има деца, това е основата за добри резултати в бъдеще. Ако той не иска да има деца или не може (и тестовете ще покажат това), тогава да, ето, ако връзката със съпруга й е напълно лоша и няма любов, човек може да помисли как да бъде за напред.

Но не преди да дойдат всички отговори и спокойно да обсъждате всичко с него. В идеалния случай, разбира се, съпругът да е участвал в прегледите и да е отишъл при психолога със вас, защото ситуацията е сложна. Не мислете сега за  кръщенета: това е животът на брата на съпруга ви и неговата съпруга, те нямат нищо общо с вас по смисъла на вашето майчинство. Вие сте вие, вашето семейство е вашето семейство с вашия съпруг и трябва да мислите и да действате изключително в неговите рамки.

Пожелавам ви Божията помощ!

Източник: списание Фома

За Николина Александрова

Виж още

С водосвет приключи обновяването на част от Черепишкия манастир

Приключи ремонтът на приемната за поклонници в най-големия действащ манастир във Врачанска епархия – Черепишкия ...