Начало / Новини / Книгата „Светецът светкавица“ за учениците от Българското училище в Атина „Св. Св. Кирил и Методий“

Книгата „Светецът светкавица“ за учениците от Българското училище в Атина „Св. Св. Кирил и Методий“

Първият звънец би днес за възпитаниците на българското училище в Атина „Св.св.Кирил и Методий“.  С песните Родино (Високи, сини планини) и „Песен за буквите“ училищния праг за първи път прекрачиха 25 българчета, които живеят със семействата си в гръцката столица.

Всички ученици, учители и родители преминаха символично през венец, изобразяващ цифрата шест, за да бъде успешна новата учебна година. В първия си учебен час, всички 170 възпитаници на училище  „Св.св.Кирил и Методий“ получиха като подарък комплект учебници, заедно с тях книгата, която  е подходяща за всички тях „Светецът светкавица“ Животът и чудесата на свети Ефрем Нови, пресъздадени за деца. В своето слово училищния ръководител Мими Ничева, изтъкна ползата от православното четиво за подрастващите.

„…И свети Ефрем Нови като всеки един от нас е бил дете и в книгата „Светецът светкавица“ добре е описана разликата в това да бъдем добри един към друг и да бъдем зли, и кой път да изберем в живота. Опитът на нас големите показва, че не пътят, който изглежда лек е правилния. Вярата, образванието, възпитанието ще изградят в нас компаса, който ще ни извежда в живота на верния път.   Това е училище, което създава не просто личности, а личности на успеха. Около 30 завършили училището са студентити в различни университети в трудни специалности. Тях също запознавахме и с други православни книги, отново на автора Ангел Бончев, като детската книга „Свети Лука Доктора“.  Имайте техния пример, примера на светиите, а ние учителите и вашите родители ще ви помагаме! На добър час, мили деца!..“, каза Мими Ничева.

Книгата бе приета възторжено, тъй като много от децата в училището се посещавали манастира на свети Ефрем Нови, недалеч от Атина и за тях той не е непознат светия. Отбелязани бяха и изключително красивите илюстрации, както и интересно пресъздадения живот на свети Ефрем Нови.

Тази година училище „Св.св.Кирил и Методий“ отбеляза своя 15-годишен юбилей.

„Светецът светкавица“ е детската книга за свети Ефрем Нови чудотворец. Четивото представя по увлекателен начин, през очите на едно дете, връстник на онези, които ще се докоснат до живота на свети Ефрем, неговия свят живот, който да им послужи като пример за това кой път да изберем в живота си. Книгата „Светецът светкавица“ е насочена към деца между 7 и 14 години.

За Ангел Карадаков

Виж още

Отслужени бяха молебен и водосвет по повод 24 май в София

Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий, Наместник-предсетадел на Св. Синод отслужи тържествен молебен по повод 24 ...