Начало / Новини / Безплатна прожекция на филма „Светителят хирург“ в Благоевград

Безплатна прожекция на филма „Светителят хирург“ в Благоевград

Журналистът Ангел Бончев ще представи в Благоевград  своя филм  „Светителят хирург“    за свети Лука Войно-Ясенецки, посветил своя живот в служение на Бог и страдащите хора – като духовник и лекар.  „Светителят хирург“ е един от най-популярните православни филми.

Лентата ще бъде прожектирана на 19 септември (четвъртък) от 18.30 часа в Зала Яворов. 

Входът е свободен.  

Свети Лука Кримски е сред водещите хирурзи на миналия век  благодарение на откритията и разработките му в сферата на местната упойка (т. нар. регионална анестезия) и гнойно-тъканните процеси. Заради ширещата се бедност и огромната му любов към страдащите, той всеки ден по един час безплатно е преглеждал пациентите без средства и никога не е отпращал нуждаещ се.

Снимка на свети Лука Кримски

Светителят е правил хиляди операции и всички до една са били успешни. Чрез него Бог е изцелил хиляди човеци. Св. Лука винаги започвал операция с молитва и правел кръстен знак на пациента. Във филма са представени негови близки, роднини, но и пациенти, които е излекувал с медицинските си умения и Божията сила, някои от които е спасил от сигурна смърт. Автор, оператор и режисьор на лентата е  водещият на новините на Тв Европа Ангел Бончев.

Момент от награждаването на автора на филма „Светителят хирург“ Ангел Бончев  на  конкурса „Сърце и слово срещу наркотиците“ .

Филмът „Светителят хирург“ бе сред отличените на  конкурса „Сърце и слово срещу наркотиците“ на Общинския съвет по наркотичните вещества  – Благоевград.

За Ангел Карадаков

Виж още

Почистиха и залесиха района около храм „Света Петка“ в кюстендилското с. Вуково

Районът на църквата „Света Петка“ в кюстендилското с. Вуково, която е архитектурно-строителен  и художествен паметник на ...