Начало / Новини / Започна учебната година в Софийската духовна семинария

Започна учебната година в Софийската духовна семинария

С архиерейска св. литургия започна новата 2019/2020 учебна година в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“. Св. Божествена литургия бе възглавена от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, който бе в съслужение с архим. Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, йеромонах Мелетий, прот. Валентин Тупаров, свещеник Козма Поповски и дякон Слави Спасов, съобщи официалният сайт на Св. Синод.

По време на богослужението молитвено участие взе министър Теменужка Петкова, както и кметът на София Йорданка Фандъкова. Проповед за празника произнесе петокурсникът Марио Стоименов, който говори върху православното богословие относно Кръста Христов. „Вървим по пътя, по кото са вървели милиони хора, които са стигнали до рая. Не съществува друг път, един е пътят, който води към рая и той е нанагорнище. Той е Голгота, личната голгота на всеки“, каза петокурсникът като насочи вниманието на събралото се множетво към онзи живоносен дар, който светът получи заедно с Възкресението – Кръстът Господен.

В края на св. Литургия Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний се обърна с отеческо слово към учениците и преподавателите в началото на новата учебна година. Той преподаде и архипастирското благословение на Негово Светейшество патриарх Неофит и на Св. Синод на БПЦ-БП. Насърчи всички да бъдат ревностни, да дерзаят в учението и работата си и да се уповават на Бога. Благопожела успешна учебна година на ректора на Софийската семинария, а на учителите повече търпение.

От своя страна архим. Пахомий благодари на митрополит Антоний за високата чест – да отслужи св. литургия и да положи началото на новата учебна година. На учениците той пожела повече ревност, повече дръзновение и ги насърчи да постоянстват повече в учението, защото от тях БПЦ очаква да станат ревностни църковнослужители и духовници.

В края на духовното тържество бе отслужен и традиционния водосвет, с който официално започна новата 2019/2020 учебна година. Част от богослужението бе излъчено и на живо в официалната страница на Св. Синод във Фейсбук – https://www.facebook.com/1832220050379133/videos/2550940521795806

За Ангел Карадаков

Виж още

Атинският архиепископ Йероним посети Антиохийската патриаршия

Атинският архиепископ Йероним посети Антиохийската патриаршия и се срещна с патриарх Йоан X, информира orthodoxianewsagency.gr. В ...