Начало / Новини / Филмът „Драгалевският манастир Пресвета Богородица Витошка“ с нова награда

Филмът „Драгалевският манастир Пресвета Богородица Витошка“ с нова награда

Документалният филм на БНТ от поредицата „Домът на вярата“ – „Драгалевски манастир Пресвета Богородица Витошка“, спечели Първа награда на Международния фестивал PROFEST 2019, съобщи Българската национална телевизия.

Фестивалът е 10-то юбилейно издание за продукции за радио и телевизия на държави от Дунавския регион, който се проведе от 5 до 8 септември 2019 г. в Бачка Топола, Сърбия. Филмът на БНТ се състезава в конкурсния раздел за авторски филми с още 20 телевизионни продукции.

Темата на фестивала е „Красотата на разликите“ и дава възможност да се представят продукции, които популяризират мултикултурния характер, толерантност, обичаи, религия, красота на различни градове и региони край Дунава.

Документалният филм „Драгалевски манастир Пресвета Богородица Витошка“ показва на зрителите традициите на духовния живот в тази българска обител. Личните истории на хората в манастира са отправна точка за нов поглед към тези духовни места. Игумения Серафима разкрива пред зрителите в какво се крие силата на монашеството и търси модерни решения, за да може православната вяра да достигне до повече хора.

Архимандрит Алексий пази и предава историята на Драгалевския манастир, намира решения как да реставрира стенописите от различните епохи и работи по нови проекти, които ще ги направят достъпни до хората. Предизвикателствата в монашеския живот са много, но пазителите на православната вяра в манастира ги превръщат в свое преимущество. С един елегантен подход те ни показват знаците и вечните измерения на Божественото.

Екипът, създал филма, е в състав:
Сценаристи: Иво Иванов, Костадин Нушев
Оператор: Недялко Данов
Режисьор: Росен Елезов

Продуценти от страна на БНТ са Николай Табаков и Ивайло Огнянов, който получи наградата лично.  Зрителите могат да видят филма на 15 септември в ефира на БНТ1 от 12.30 часа.

За Ангел Карадаков

Виж още

Монтана отбеляза празника на Светия Дух

Честването на празника на Монтана Деня на Свети Дух започна с Божествена света литургия, отслужена от Видинския митрополит ...