Начало / Новини / По повод честванията за св. Софроний Врачански във Враца ще бъде посрещната честната глава на св. Климент Охридски

По повод честванията за св. Софроний Врачански във Враца ще бъде посрещната честната глава на св. Климент Охридски

След броени дни във Враца ще бъдат отбелязани три годишнини, свързани с небесния покровител на епархията – св. Софроний Врачански: 280-та годишнина от рождението на светеца, 225-та годишнина от ръкоположението му за епископ и 55-та годишнина от неговата канонизация, съобщиха от Врачанска св. митрополия.

Честванията са под патронажа на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, а организатори на събитието са: Врачанската света митрополия, Община Враца и Областна администрация – Враца. За тържествата в града ще пристигнат Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, членове на Светия Синод, духовници от други Поместни православни църкви, както и други официални лица и гости.

Духовният празник ще започне на 16 септември, когато в 17.00 ч. във Възнесенския храм „Св. Софроний Врачански” ще пристигне честната глава на св. Климент Охридски. Тя се съхранява в гръцкия манастир „Св. Йоан Кръстител”, близо до град Верия. Светинята ще бъде донесена от митрополита на Верия, Науса и Кампания Пантелеймон. Тя ще бъде посрещната от Врачанския митрополит Григорий, след което ще бъде отслужено празнично вечерно богослужение. Гражданите ще могат да се поклонят пред мощите на светеца и да изпросят молитвеното му застъпничество до 19 септември в същия храм.

На 17 септември, за първи път във Враца, ще бъдат представени пред обществеността три от най-ценните и известни ръкописи на св. Софроний Врачански, които се съхраняват в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”. Това са: Първият Софрониев препис на „История славянобългарска”, направен през 1765 г. в гр. Котел; Часословец от 1768 г. и Поучения и словосказания за празниците Господни (Първи видински сборник) от 1802 г. Експозицията ще бъде открита в 10.00 ч. в Регионалния исторически музей. Ръкописите ще могат да бъдат разглеждани до 16.00 ч. същия ден. Входът е свободен.

От 14.00 ч. до 16.30 ч. в Градската концертна зала на Община Враца ще се проведе Свети-Софрониева лектория. В нея ще вземат участие: проф. Андрей Пантев, проф. Румяна Дамянова, проф. Пламен Митев, проф. Даринка Караджова, проф. Кирил Топалов, доц. Красимира Александрова и доц. Павел Павлов. Входът е свободен.

В 17.00 ч. във Възнесенския храм „Св. Софроний Врачански” ще започне празнично вечерно богослужение.

В 19.00 ч. в Градската концертна зала ще се състои тържествен концерт с изпълнители: Kамерен ансамбъл „Св. Йоан Кукузел – Ангелогласният”, Симфониета – Враца, Дамски хор при Възнесенски храм „Св. Софроний Врачански”, ученици от НУ „Св. Софроний Врачански” – Враца. По време на проявата ще бъдат наградени победителите в конкурса за детско творчество на тема: „Св. Софроний Врачански – ярък духовен пример от миналото към настоящето и бъдещето”. Входът е свободен.

Честванията ще завършат на 18 септември с празнична света литургия и молебен, в които ще вземат участие Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, членове на Светия Синод и духовници от други Поместни православни църкви. Богослужението ще започне в 9.30 ч. във Възнесенския храм „Св. Софроний Врачански”.

За Ангел Карадаков

Виж още

Деца засадиха дръвчета в двора на храм „Св. Атанасий“ в село Кърналово

Дни преди започването на пасхалните празници ученици от ОУ „Братя Миладинови“ в с. Кърналово, Община ...