Начало / Uncategorized / Справедливост има само в Царството Божие

Справедливост има само в Царството Божие

Читателски въпрос, отправен към списание Фома!

Защо Бог не наказва лошите хора?

Наказва ли Бог?

Отговаря: йерей Николай Петров

Думата „наказание“ е преведена правилно и се разбира като „научаване“. Господ не наказва никого, не се опитва да причини някакви неприятности, но се опитва да ни научи всички. От наша гледна точка човек е лош и Господ знае само какво е лошо и как, на кого и какво учение (наказание) ще помогне да се подобри.

На този свят няма справедливост, тя ще бъде само в царството небесно. Тук основното е човек да срещне смъртта в най-моралното състояние, така че да има време да коригира, да се ангажира, да разбере нещо. Следователно Господ индивидуално се приближава към всички, знаейки какво наказание ще му се отрази. И ако човек в резултат на този тест не разбира нищо, а само се вбесява още повече, тогава Той няма да го измъчва конкретно. Затова всички наши мисли често са напълно погрешни – поради липсата на информация.

Старият Завет казва, че Господ бие всеки син, когото обича, той също наказва. „Лошите“ хора са далеч от Бога, но Той със сигурност се грижи за тях, не с наказания, а по други начини се опитва да ги спаси. И ако по-късно те самите разберат и коригират нещо, тогава е възможно наказанията да са в живота им, така че да продължат да се подобряват.

Към Царството небесно води тясна пътека, трябва да понесеш своя кръст, няма такова нещо като справедливост на земята. В Евангелието Той разказва притча за работниците от 11-ия час, които получават същата сума като работните хора през целия ден. Тоест, очевидно е, че Господ не прилага никаква справедливост, няма такова понятие в Евангелието. Чрез човешките стандарти на справедливост е невъзможно да се измери Божието провидение. То е много по-добро от справедливостта. Въпреки че някои вярват, че тъй като Бог не прави справедливост на лоши хора, които вече са тук на земята, това означава, че Той не е всемогъщ.

Но вместо справедливост, Божието провидение действа в нашия живот, когато Господ, знаейки как и какво ще повлияе на човек, води всички към спасение. И е много по-добре! Сега, ако за вашето престъпление ви беше предложен избор на справедливо наказание в съда (лишаване от свобода) или някакъв вид свободна воля, макар и трудна, но осъществима, не твърде съобразена с престъплението, но допринасяща за поправянето ви, какво бихте предпочели? „Честно ли е“ да губим месеци затвор? Тоест, ние сами разбираме, че смекченото наказание е полезно за нас, въпреки че е ясно, че законът има право да ни наказва тежко. Но това означава, че Господ, като Всемогъщият, може да накаже съответно всеки грешник, не прави това, само като знае най-добрия начин той да бъде поправен.

Ако човек се окаже виновен в затвора, тогава това е сигурен знак, че Господ го обича, но е необходима вяра, за да го приемем и издържим. Без вяра всички тези наши мисли няма да имат смисъл. Ако няма вяра, тогава на човека му се струва, че всичко не е наред.

Източник: списание ФОМА

Снимка:vsyakajena.com

За Николина Александрова

Виж още

Храмът „Свети Николай” във Велико Търново се нуждае от спешен ремонт

Една от емблемите на Велико Търново – храмът „Свети Николай” построен през 1836 г. от майстор Колю Фичето се нуждае ...