Начало / Новини / „Възлюбете Истината и тя ще ви направи свободни“ – слово на гръцки митрополит към децата

„Възлюбете Истината и тя ще ви направи свободни“ – слово на гръцки митрополит към децата

От средата не септември в повечето държави по света започва учебната година за всички ученици. По този повод публикуваме обръщение на Артиския митрополит Калиник от Атинската архиепископия към децата от неговата епархия.

Скъпи мои чеда,

Днес се завръщате от лятната си ваканция и тръгвате на училище със сменени чувства. От една страна сте радостни, защото отново ще се видите със съучениците и учителите си, но и с известни притеснения заради това, че отново ще се сблъскате с програми, графици, ограничения и задължения, които са направени, за да добиете добродетелта на познанието. Тази добродетел обаче се добива с упорит труд, с „пот на челото“ както мъдро са казали нашите предци. Т.е., хубавите неща се добиват с усилия.

Някога хората още са казали още нещо мъдро за всяко едно наше действие. „Господ напред и вие пред него“. С други думи, всяко ваше действие започвайте с Бога. С водосвета преди малко ние направихме точно това. Хората някога са знаели, че, за да преплаваш морето на познанието, на лодката ви са нужни две гребла, едното е Вашето собствено усилие, а другото – божественото просветление.

Пристъпете смело напред, деца мои, опитайте да придобиете знания до където можете по човешки. Там, където не се справяте, Бог ще помогне.

Ние, възрастните, ви подкрепяме, защото вие, младите, сте бъдещето и надеждата на нашата родина. В действителност ние, по-големите, не всеки път сме идеалният пример за подражание, имайки предвид нашето невнимание и грешките, които допускаме. Подбирайте като пчелите само хубавото, което виждате у възрастните и всеки един човек, с когото общувате, било това вашите родители, било това учителите или пък ние, духовниците. И не слушайте онези, които ще ви кажат, че няма Бог и които ще ви се подиграят за вашата вяра. Те са изгубили разума си. Какво казва паслмопевецът : Рече безумец в сърце си, „няма Бог“.

Една руска поговорка гласи: „Без родители можеш да живееш, но не и без Бог“. Вие сте разумни, като сте възлюбили истината, която е Христос. „Възлюбете истината и истината ще ви направи свободни“ (Йоан, 8:32), казва Бог.

Оставяйки във вярата, ще се въоръжите със сила, с която ще може да различават лъжливото от истинното и смело да отстоявате правдата. Побеждавайки злото, ще се почувствате свободни.

Характерно за вашата възраст е вашата чувствителност. Винаги искате човека отсреща да е искрен с вас и да ви обича. И така, от своята най-искрена любов, аз, Вашият митрополит, ви отправям тези думи в началото на учебната година, с пожелания тя да бъде благословена от Бога и изпълнена с успехи. Като митрополия оставаме винаги на ваше разположение, затова не се колебайте да се обърнете към нас.

Хубава и благословена година
Митрополит на Артис, Калиник

Източник: www.arxon.gr

Превод: Асен Андонов

За Ангел Карадаков

Виж още

Атинският архиепископ Йероним посети Антиохийската патриаршия

Атинският архиепископ Йероним посети Антиохийската патриаршия и се срещна с патриарх Йоан X, информира orthodoxianewsagency.gr. В ...