Начало / Новини / Дариха камбана за храм „Свети Николай Чудотворец“ в Несебър

Дариха камбана за храм „Свети Николай Чудотворец“ в Несебър

Храмът в комплекс „Черно море“ получи камбана, а дарителката е пожелала анонимност. Нейният жест е още една стъпка в построяването на църква в квартала. Камбаната е една от най-ярките емблеми в православния храм. Нейният глас ни събира и оповестява както началото на богослуженията, така и  важни за общността събития, пише БНР.

В последните години най-новият и модерен жилищен комплекс на Несебър отбеляза значително нарастване не само като сграден фонд.  Това засилва потребността от построяване на молитвен дом, в който вярващите да се събират и извършват църковни ритуали. Общината в Несебър е отстъпила парцела за строеж на църковното настоятелство, като до момента е най-големия дарител и продължава да отпуска средства за строителството на църка.

Общината подпомага строежа и поддръжката на редица православни храмове в населените места на своята територия. С общински средства е издигната църквата в Гюльовца и на гробищния парк на Несебър.

В момента в касата на църковното настоятелство има средства, отделени  за покриването на църкватаи поставянето на дограма. 

Още от периода на Възраждането в основата на строителството на църкви, училища и читалища стои дарителството. Изграждането на храма трябва да е дело на всички вярващи миряни, членове на общността и църковното настоятелство. Всеки, който желае да дари средства за изграждане и довършване на църквата „Св.Николай Чудотворец“ в Черно море“, може да го направи на сметката посочена в сайта на общината.

 

За Ангел Карадаков

Виж още

Днес е съборът на Доростолските мъченици

Днес отбелязваме Събор на светите Доростолски мъченици. Празникът се отбеляза от 2016 г. насам по ...