Начало / Новини / Скоро ще отвори врати първата църква в Бачковския манастир

Скоро ще отвори врати първата църква в Бачковския манастир

До няколко месеца ще бъде отворена за посетители първата църква в Бачковския манастир – „Свети Архангели“, която няколко десетилетия е недостъпна заради лошото ѝ състояние, съобщи БНТ.

В момента стенописите се реставрират от Владимир Цевтеков и неговия екип, които върнаха бляскавия вид и на голямата църква в светата обител. 

От много години храмът „Свети Архангели“ не може да се види от вярващите християни и от туристите, които посещават Бачковския манастир. Предполага се, че е построен за споменаване на братята основатели – Григорий и Абазий Бакуриани. 

Стенописите в храма са направени през XIX век от Моско Велев – българин от Одрин, който е изографисал и основната църква в манастирския комплекс. В църквата „Свети Архангели“ може да се види т.нар. цъфтящ кръст. Тези изображения са се изписвали масово през XIV век.

Стените са надраскани с различни надписи. Повечето посетители са оставили име и дата на пребиваване, а други са отправили писмена молба към Бога. Сега предстои реставраторите да почистят и грундират образите и да освежат цветовете. Работата изисква много търпение.

В купола на църквата вече се виждат и първите резултати от труда на специалистите. В процеса на работата ще се прецени дали част от най-горния слой на стенописите ще бъде свален и експониран на друго място, за да се разкрият и по-старите и представляващи интерес на изследователите творби на незнайни майстори зографи.

За Ангел Карадаков

Виж още

Деца засадиха дръвчета в двора на храм „Св. Атанасий“ в село Кърналово

Дни преди започването на пасхалните празници ученици от ОУ „Братя Миладинови“ в с. Кърналово, Община ...