Начало / Новини / Митрополит Даниил взе участие в освещаването на съборния храм на Маглавитския манастир, Румъния

Митрополит Даниил взе участие в освещаването на съборния храм на Маглавитския манастир, Румъния

На празника Рождество на Пресвета Богородица, по покана на Негово Високопреосвещенство архиепископа на Крайова ми Отенски митрополит Ириней, Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил взе участие в освещаването на съборния храм на манастира Маглавит, съобщиха от Видинска св. митрополия.

На Божествената литургия съслужиха митрополити и епископи на Румънската православна църква, Гръцката църква, свещеници и дякони от страната и чужбина

След края на духовното тържество архиепископ Ириней призова присъстващите да не допускат пламъка на вярата им да угасне, а да изповядват вярата си пред другите, както направи Петраче Лупу, човекът, който полага началото на основаването на манастира. В своята проповед архиепископ Ириней говори за построяването и основаването на манастира, както и върху евангелското четиво, прочетено в този ден.

В края на Светата Литургия игуменката на Маглавитския манастир, майка Мария Марджанену, бе наградена с офикия „за духовната грижа на вярващите и за доброто уреждане на обителта“.

Освещаването на манастира Маглавит беше част и от програмата на Международната среща на православните младежи (IТО), която се проведе в Крайова, между 5 и 8 септември. Пламъкът на IТО беше предаден в неделя на младежите от Тимишоарската архиепископия, които ще бъдат домакин на 7-мото издание през 2020г.

Основният камък на манастира Маглавит бил положен на 14 септември 1935 г. от епископа на Рамнику Вартоломей Станеску. Строителните работи били прекратени поради войната и спели трайно по време на комунистическия режим. Едва след 1989 г. те са възобновени, с благословията на Олтенския митрополит Нестор Ворническу.

За Ангел Карадаков

Виж още

Почистиха и залесиха района около храм „Света Петка“ в кюстендилското с. Вуково

Районът на църквата „Света Петка“ в кюстендилското с. Вуково, която е архитектурно-строителен  и художествен паметник на ...