Начало / Uncategorized / Дъщеря ми се разведе и живее в блудство! Ами нас, нейните родители?

Дъщеря ми се разведе и живее в блудство! Ами нас, нейните родители?

Въпрос за читател:

Здравейте, отец. Дъщеря ми се разведе след шест години брак. Те имат дете. Сега живее с млад мъж. Оказва се, в блудство? Тя много страда от осъзнаването на това. Какво трябва да прави, защото не можете да пренебрегва себе си? А какво да кажем за нас, родителите, трябва ли да се намесим в живота й, защото ние, ръководени от принципа „детето трябва да има баща“, бяхме против развода?

Наталия

Протоиерей Андрей Ефанов отговаря:

Добър ден!

Скъпа Наталия, много добре те разбирам и винаги отстоявам запазването на брака. Но що се отнася до брака, единственият брак, който можеш да спасиш или загубиш, е твоят собствен и дори тогава в отношенията с друг човек наистина можеш да промениш само себе си и собственото си поведение като цяло и във връзка с него  и в частност. Съответно нямате никакви истински права, за да поддържате брака на дъщеря ви. Разбира се, имате своето мнение за брака, за внука, за конкретното семейство на дъщеря ви, можете да споделите всичко на дъщеря си, но наистина не можете да направите нещо, освен ако тя не ви помоли за помощ, съвет, подкрепа. Остава само да се молим за дъщеря ви, внука и Господ да уреди всичко. И помагайте с отглеждането на внука, доколкото е възможно.

Развенчаването не съществува, в Църквата е възможно да получите благословия само за втора венчавка. Необходимо е да отидете в храма при свещеника, да обсъдите цялата ситуация и тогава той ще каже дали е възможно или не в конкретния случай и какво ще трябва да се направи за това. Така че, ако дъщеря ви иска да се справи с това, тогава нека да дойде в храма и да поиска разговор със свещеника.

Съжителството – да, блудство е и хората никога не се чувстват добре в такава ситуация, защото съвестта ни подсказва, че тук нещо не е наред. Отношенията трябва да бъдат регламентирани и когато всичко е така, има нестабилност в това, защото в края на краищата хората, когато искат да бъдат заедно и да имат семейство, влизат в официален брак, сключват брак и преди хората показват намерението и желанието си да бъдат заедно докрай. Мисля, че ако това не се случи, тогава дъщеря ви не е много разстроена.

Мога само да препоръчам да започнете да се молите на Бога, да четете поне сутрешни и вечерни молитви, не всички от първия път става, и ако тя иска да разбере всичко от църковна гледна точка, отново – отидете в храма, поговорете със свещеника и започнете църковен живот. Постепенно много неща ще започнат да се изясняват.

Така че, ако дъщеря ви се интересува от тези въпроси, кажете й за това. Но не насилвайте ходенето в храма! От нея трябва да дойде желанието, страдащият не винаги е богомолник, не случайно има такава поговорка.

Молете се за дъщеря си, изповядвайте се редовно, приемайте Причастие, водете внимателен духовен живот под ръководството на свещеник. Майчината молитва е много мощно нещо! Бог ще даде, ще помогне да се уреди животът на дъщеря ви и внука ви.

Що се отнася до бащата, мъжът и жената се развеждат, но не спират да са родители! Следователно бащата несъмнено трябва да участва в живота на детето и той трябва да има достатъчно мъдрост, за да раздели отношенията си с бившата си съпруга от отношенията си с него като баща на общо дете. Ето защо е много добре, ако таткото се грижи за детето, участва в живота му не само с пари, но и със срещи с него. Защото когато човек расте, той трябва да знае и разбира, че има и двамата родители. И такива взаимоотношения са неутрални по отношение един към друг, но топли по отношение на общото дете и в такива отношения, точно както бащата и майката на общото дете, могат много добре да изградят това, нищо че са разведени. Така че, ако бащата иска да бъде в живота на детето, в никакъв случай това не трябва да се прекъсва, освен ако това не застрашава здравето и живота на детето (има различни случаи от изключително естество, но се надявам, че това не се отнася до вашето семейство).

Бог да ви благослови!

Източник: списание ФОМА

Снимка: https://intimno.rozali.com

За Николина Александрова

Виж още

Митрополит Антоний ще посети църковната ни община в Хамбург, Германия през март

Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний ще посети Българската православна църковна община в Хамбург, ...