Начало / Новини / Доростолският митрополит Амвросий освети нов храм в с. Нова Камена

Доростолският митрополит Амвросий освети нов храм в с. Нова Камена

Село Нова Камена се сдоби с православен храм. Новата църква бе осветена от Негово Високопреосвещенство Доростолския митрополит Амвросий, както и свещеници от епархията. 

Мъката на местните православни християни бе голяма, защото до сега в селото църква нямаше. Имало е опити на населението през годините да преустройва малки сгради, които да ползва като храм. Така се е случило със сградата на бившата детска градина и с малка постройка, разположена в гробищния парк, разказват местните хора.

Името на храма било „Рождество Богородично“. Това име носи и новопостроената църква. За освещаването й е избран денят, в който е храмовият празник – осми септември, когато Българската православна църква отбелязва големия Богородичен празник. 

Сградата е със застроена площ от 116 кв.м. Залата е 86 кв. м., има емпория (балкон) за църковен хор. Притворът е отворен, вграден в основната конструкция на сградата чрез арки. Изпълнението стартира в началото на 2017 година, а изпълнител на строителните дейности е „Добруджа Билдинг“ ЕООД гр.Добрич. Строителството продължава три години.  За изграждането на храма Община Тервел заделя 123 х.лева, а други 15 х.лв. са събрани от дарители, чийто имена ще бъдат съхранени в паметната книга, която ще бъде поставена в храма.

Празникът в неделя продължи с изпълнения на самодейни състави от читалищата в община Тервел и със специалното участие на народните певци Калинка Вълчева и Петър Петров.

Снимка: Дарик радио

За Ангел Карадаков

Виж още

Днес е празникът на света великомъченица Марина

Девойката Марина била дъщеря на езически жрец в Антиохия Писидийска (ІІІ в.). Баща й я ...