Начало / Uncategorized / Българската ни община в Хамбург откри новата църковна година с беседа

Българската ни община в Хамбург откри новата църковна година с беседа

„Поклонническите пътувания“ – беседа в БПЦО „Св. Крили и Св. Методий“ Хамбург

Българската ни община в Хамбург откри новата църковна година с беседа със Славена Етугова, специален гост от България, която представи пред енориашите ни дейността на Поклонническо-просветния център „Св. Йоан Рилски“ към Софийска Света митрополия. Срещата се проведе след Светата литургия през първата неделя на септември. Славена Етугова, която е управител на офиса на центъра и основен координатор на поклонническата му дейност сподели радостите и трудностите свързани с организирането на поклоннически пътувания, като не пропусна да подчертае, че силната вяра и молитва правят възможни дори на пръв поглед лишени от всякаква перспектива начинания. Особено радостно е, че духовните пътувания се радват на много голям интерес и не рядко може да се окаже, че местата са запълнени, а едно от големите изпитания според Славена може да бъде „съжителството в голямата група“ по време на пътуванията. Освен на детските лагери, които се провеждат всяка година в Кремиковския и Етрополския манастир, гостенката от София обърна специално внимание на поклонническия път „Рилският чудотворец“. Началото на традиционния поход е поставено още преди създаването на поклонническия център. Това лято, в началото на месец август, той се състоя за 10-и пореден път (www.rilskipoklonnik.bg). Целта на похода е да се измине част от пътя, по който е била пренесена раклата със Светите мощи на Св. Йоан Рилски и както о. Кръстин спомена „по този начин поклонниците да излязат от комфорта, който ни предлага съвремието, и поне от части да си представят изпитанията, които са имали в онези дни вярващите при пренасянето на реликвите“. Основоположник на поклонническия поход „Рилският Чудотворец“ е доц. д-р Павел Павлов, член на Управителния съвет на поклонническия център и зам.-декан по учебната дейност – ОКС „магистър“, докторанти и СДК в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, който е и водач на много от групите. Посещаването на Светата Литургия в храмове, намиращи се на поклонническия път или отслужването на водосвети от свещениците на Рилските езера са неизменна част от похода. Гостенката от София сподели радостта си, че поклонниците биват посрещани много топло и сърдечно в местните селища, които прекосяват. Датите на тура са фиксирани – провежда се всяка година от 1 до 6 август.

Мнозина от съгражданите ни в северногерманския град се стремят всяка година, прибирайки се в родината да отделят време за посещение на Свети места, където да намерят утеха и укрепване на вярата. По време на срещата със Славена Етугова те поставиха редица въпроси във връзка с поклоннически пътувания, които биха искали да осъществят – до о. Атон, до Йерусалим и т.н. и проявиха голям интерес относно евентуална подкрепа при планирането и организацията от страна на центъра  „Св. Йоан Рилски“.

Поклонническо-просветният  център „Св. Йоан Рилски“ е учреден като отдел към Софийска митрополия през 2016 г. от Негово Светейшество Неофит, в качеството си на Софийски митрополит. Причина за създаването на този отдел са възможностите, които предоставят поклонническите събития за изпълнение на основната мисия на Църквата, а именно да Благовести и проповядва Царството Божие. Основната мисия на ППЦ е като използва формата на поклонничеството да съдейства на енориашите за пълноценното им и действено утвърждаване във вярата и православните ценности, а също да бъде в полза на новоначалните да придобият истинно знание и да напредват в подвига на добродетелите. Средство за изпълнението на тази цел е създаването на структура, която да подпомага енориите и енориашите в организирането и развитието на православни поклоннически събития в страната и чужбина. Тези събития са време и място, използвани за подтикване на хората към по-усърден духовен стремеж към Бога и участие в литургичния живот на Църквата. В рамките на дейността ППЦ има цел и да подпомага поклонниците от другите сестри Църкви, които идват на поклонение в България, както и да популяризира българските светини, паметници на културата и изкуството сред чуждестранните посетители.

Водачът-богослов (задължително православен) има за задача да запълни времето на пътуване с богословски лекции, докато мисията на свещеника е да проповядва светото Евангелие и да го разяснява, както и да бъде жив пример и добър образ на православните християни. Някои от посетените места за поклонничество са Свети земи – Йерусалим, Цариград, Корфу, Метеора, Русия – Москва и Санкт Петербург, Сърбия, Грузия, местата на Вселенските събори, Охрид, и др., както и множество свети места из България. Предстоят Киев, Седемте църкви от Апокалипсиса, Рим, Бари и т.н. Доц.

Срещата със Славена Етугова затвърди у енориашите в Хамбург съзнанието за значимостта на поклонничеството в духовния живот и със сигурност им поднесе конкретни идеи и импулси за осъществяването на духовни пътувания, които да продължават да укрепват вярата им и да ги сплотяват като общност.

Текст: Велина Вебер

За Николина Александрова

Виж още

Деца засадиха дръвчета в двора на храм „Св. Атанасий“ в село Кърналово

Дни преди започването на пасхалните празници ученици от ОУ „Братя Миладинови“ в с. Кърналово, Община ...