Начало / Uncategorized / Блажената Олга от Аляска и нейният съпруг, о. Николай

Блажената Олга от Аляска и нейният съпруг, о. Николай

Миналия път разказахме за блажената Олга, благодарение на която Бог се прославил из земите на далечна Аляска. Олга обаче не идвала от прочуто семейство, нито пък била свързана по някакъв начин с духовенство. Напротив, до края на живота си тя останала в служба на своя брак и съпруг и изпълнявала своите задължения на порядъчна жена, домакиня, а по-късно и презвитера и акушерка.

Със своето смирение и скромност, блажената успяла да внесе уют в дома и да го превърне в малка църква, в която непрестанно Бог бил прославян. Именно благодарение на своята дълбока и семпла вяра, тя обърнала и своя съпруг във вярата, в следствие на което цялото им село се удостоило с честта да разполага със свой духовник, който непрестанно да извършва Тайните Христови. Именно за този човек ще разкажем и днес – протойерей Николай О’Майкъл.  

Сведения за живота на отец Николай О’Майкъл черпим най-вече от бележките на неговата внучка, Олга Майкъл Макджил. Николай се родил в село Кветлук, Аляска (САЩ) на 24 август, 1912 г. Кветлук се намира в делтата на Юкон-Кускоквим, където реките Кускоквим и Кветлук се сливат. Постоянно променящото се течение на реката дава и името на селото – „Кветлук“, което произлиза от думата на езика юпик – „куик“, значеща река, и „ррлук“ – лоша, неестествена. За него, внучката му пише, че е бил „много грижовен човек, известен сред хората, живеещи на делтата. Обичаше да лови риба и да ловува. Освен това участваше в лова на елени, които в последствие се използваха както за товарни животни, така и за месо“.

Николай се жени за съпругата си, Олга (Аррсамкук), често наричана „Олинка“ – умалителния вариянт на руското й име. Бракът бил уреден – в началото общуването по между им било трудно. Николай не бил особено църковен човек. Бог ги благословил с тринадесет деца, от които осем достигнали зряла възраст. Неговата внучка пише, че той бил строг баща. Докато бил млад, отворил първата американска пощенска станция и общ магазин в Кветлук, където станал управител. Междувременно съпругата му Олга непрестанно се молела за него. След известно време започнал да посещава църквата и той и още шестима мъже, станали църковни четци. В последствие са приети в семинарията „Св. Герман“ в Кодиак, като петима от тях били ръкоположени за духовници.

О. Николай бил първият свещеник за село Кветлук. Щом се завърнал в родното място, бързо станал любимец на всички жители. Преди Олга да стане презвитера, продължително се молела за съпруга си и своето село. Докато била жива, 85% от съселяните на блажената Олга (или седем от всеки осем човека) избрали да учат в  семинарията „Св. Герман“, като се има предвид, че а в селото не живеели повече от 250 души. Този процент  бил значително по-голям от останалите градове и села в Аляска, независимо от размера на населеното място. Преди назначаването на свещенослужители, е било прието службите да се водят от четциите, които често били уважаваните старейшини на селото.

О. Николай прекарал целия си живот в Кветлук, обслужвайки както селото, така и околностите (около 12 села), включително и Напаскиак. Освен неделните служби, о. Николай се отзовавал на повиквания за кръщенета, бракове, погребения и други нужди, макар и селата да били твърде раздалечени едно от друго.

След много години служение, о. Николай е удостоен с офикия на протойерей. Според внучката му, за о. Николай най-вълнуващото нещо, което могло тогава да се случи, било пътуването му до Ню Йорк. Според внучката му, той често съветвал по-младите със следните думи:

„Винаги обичайте съседите и, независимо от това кои са те. Изучавайте Светото писание, посещавайте църквата, не отвръщайте на другите, когато ви сторят някакво зло, бъдете винаги добри. „

На 15 май, 1984 г., о. Николай се представил в Христа в Кеветлук, където прекарал целия си живот в служение.

Текст и превод: Асен Андонов

Източници: orthochristian.com, orthodoxcanada.ca

За Ангел Карадаков

Виж още

Митрополит Антоний ще посети църковната ни община в Хамбург, Германия през март

Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний ще посети Българската православна църковна община в Хамбург, ...