Начало / Новини / Румънската патриаршия започва процедура по канонизация на стареца Арсений (Бока)

Румънската патриаршия започва процедура по канонизация на стареца Арсений (Бока)

Старецът Арсений (Бока), който е може би най-обичаният духовен старец в Румъния на 20 век, ще бъде канонизиран от Св. Синод на Румънската православна църква, съобщи basilica.ro.

На среща състояла се в митрополията на Сибиу и Трансилвания, под председателството на Негово Високопреосвещенство митрополита на Сибиу и Трансилвания  Лаврентий бе одобрен докладът за канонизация на старецът Арсений, подготвен от специалната богословска комисия, съобщава епархийската пресслужба.

Комисията за първи път заседава на  16 април 2016 г. По време на работата си комисията провери животът, учението и кореспонденциите на стареца Арсений в дълбочина.

Говорейки за процеса на канонизация, митрополит Лаврентий  заяви през 2018 г .: „Църквата не създава светци, а само ги признава. Не е о. Арсений, който се нуждае от акта на канонизация на Църквата, тъй като има толкова много признаци, че Бог го е поставил сред праведните, но ние сме тези, които се нуждаем от помощта и ходатайството на избраните от Господа”. 

Цялостното проучване на документите относно светостта на живота на о. Арсений ще бъде изпратен за разглеждане от Светия синод на Румънската църква.

Старецът Арсений, който почива през 1989 г., е един от големите румънски духовни старци от комунистическо време и днес се почита като светец. Хиляди тръгват на поклонничество всяка година до гроба му.

Едно от изображенията на стареца промироточи през  май 2015 г. Известно е, че и на гроба му се случва чудо: Въпреки че температурите там могат да бъдат изключително ниски, често достигат до -5 градуса, всички цветя които са израснали на гроба му нито изсъхват, нито замръзват и умират от екстремните температури, но вместо това остават в пълен разцвет. От зимата до лятото гробът на стареца остава пълен с разцъфтели многоцветни ароматни цветя.

За Ангел Карадаков

Виж още

Атинският архиепископ Йероним посети Антиохийската патриаршия

Атинският архиепископ Йероним посети Антиохийската патриаршия и се срещна с патриарх Йоан X, информира orthodoxianewsagency.gr. В ...