Начало / Новини / Монахините от манастира на св. Ефрем Нови са върнати невредими в обителта след пожарите

Монахините от манастира на св. Ефрем Нови са върнати невредими в обителта след пожарите

Цялото сестринство и игуменията на манастира „Благовещение на Пресвета Богородица“, по-известен като манастира на свети Ефрем Нови са върнати в обителта, след като вчера бяха евакуирани, заради мощните пожари, които обхванаха склоновете на планината Амомон, съобщи globalnews.bg.

Светата обител се намира точно в подножието на планината, преди града и се намира непосредствено до гора с иглолистна растителност, засадена след друг голям пожар, който е изпепелил околността през 2009-а година. Тогава отново всички монахини бяха евакуирани, дори бяха взели със себе си и раклата с мощите на свети Ефрем Нови.

свети Ефрем Нови

Манастирът е един от най-посещаваните в цяла Гърция, тъй като мощите на свети Ефрем Нови са извор на непрестанни чудотворни изцеления от страшни болести. Всекидневно тук се чуват за неговите чудеса, които са характерни с това, че не само за здравословни проблеми помага свети великомъченик и чудотворец Ефрем Нови, а и за житейски проблеми от различно естество. Наречен е светецът светкавица, заради бързите чудеса, които се случват по молитвите му.

Полицията вече има заподозрян, който в момента се издирва. По тяхна информация за последните 9 дни в района са избухнали 7 пожара, които са били потушени много бързо от пожарната на Неа Макри. Добрата новина е, че огънят не е взел жертви. Все още има тлеещи огнища на отделни места, които се опитват да възстановят. Районът на град Неа Макри, който се намира в област Маратона, е изключително пикантен за строителство, тъй като разположението е много добро с изглед изцяло към морето и цените на имотите са високи. Законът в съседна Гърция е като в България и в момента, в който изгори растителността се променя статутът на земята и се отваря пътя на строителните фирми.

Неа Макри

За Ангел Карадаков

Виж още

Спомен за дядо Добри – шест години от неговата кончина

Днес се изпълват шест години от кончината на дядо Добри, който ще остане в историята ...