Начало / Новини / Червената църква край Перущица привлича все повече туристи

Червената църква край Перущица привлича все повече туристи

През последните години Червената църква „Света Богородица“, която се намира на един километър от Перущица, се превърна в изключително популярна туристически дестинация, съобщи БТА. Тя представлява останки от функционирала от IV до ХIV век късноантична и ранносредновековна базилика.

В най-високата си част има централна четириконхална зала, която във всяка от четирите посоки е има полуцилиндрични ниши, покрити с купол. От северната и от южната страна на сградата е имало издадени навън отделения. Църквата е била изключително богато украсена – подът бил покрит с мозайка, а стените, облицовани донякъде с мраморни плочи, покрити със стенописи.

Туристическият обект се радва на все по-голям интерес. През 2012 г. приключи последната фаза на българо-европейския проект, в рамките на който църквата бе реставрирана и консервирана. Към нея бе изграден и туристически център, а теренът около двата обекта – социализиран, каза за БТА Стоян Стоянов, уредник към Историческия музей в Перущица.

Той припомня, че църквата е достъпна да всички, в това число и за хора с физически увреждания. Червената църква е раннохристиянски храм, който в своето начало не е замислен като такъв, добави историкът. Църквата е била замислена като мавзолей, в който да се съхраняват мощите на раннохристиянските светци от Тракия. Към V-VI век това се променя, когато храмът бива преустроен и се превръща в епископски и като такъв просъществува няколко века, каза още Стоянов. По думите му храмът е бил в забвение дълги години – от нашествието на османците на Балканския полуостров до Освобождението на България.

За този период за него няма никакви писмени сведения, на които историците да се позоват. Първите такива се появяват в един съвсем малък текст в пътепис от 1815 година, добави уредникът на музея. В същото време обаче местното население и хората от близките населени места не забравят за църквата, която след Освобождението много бързо набира обороти в своето развитие, каза още Стоян Стоянов.

По повод Богородичния пост за първи път в храма бе отслужена вечерня с Богородичен канон, възглавен от Пловдивския митрополит Николай.

За Ангел Карадаков

Виж още

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник

Храм „Свети пророк Илия“ в петричкото село Беласица отбелязва своя храмов празник. Църквата е една от ...