Начало / Uncategorized / Синът ми е пристрастен към телефона. Какво да правя?

Синът ми е пристрастен към телефона. Какво да правя?

Въпрос за читател:

Добър вечер, отец, синът ми е на 16 години, той е напълно погълнат от телефона, особено от игрите. Играе от 5 години. Понякога изглежда, че няма надежда. Той отслабна и е гневен, моля се за него три години, но резултат няма. Уморена съм, нямам повече сила и вяра и надежда, вече не искам да се моля за него. Това е времето на телефони, компютри, таблети и всякакви други приспособления, които много развалиха децата ни, ако можете, помогнете ми със съвет.

Наталия

Свещеник Евгений Чебикин отговаря:

Здравейте, Наталия.

Благодаря ви за въпроса!

Нашите деца растат и в един момент от живота си изведнъж осъзнават, че сега могат да вземат самостоятелни решения относно организацията на собствения си отдих. Понякога тези решения не са напълно успешни, но колкото по-голямо става нашето дете, толкова по-малко имаме възможност да му го докажем със сила. Независимо дали ни харесва или не, старите методи на възпитание веднъж престават да работят и трябва да намерим нови начини на взаимодействие. Мисля, че най-успешната стратегия в този случай може да бъде вашият ненатрапчив опит (да се карате или да се опитате морално да смажете детето си сега – това означава по-нататъшно дистанциране от вас), за да обърнете интереса на детето си от джаджи към нещо друго: спорт, творчество, учене.

Но това е много трудно, защото изисква ограничаване на собствения ни гняв и недоволство, както и личен пример, който е най-добрият начин да възпитаме децата си. Обикновено се пристрастяват онези тийнейджъри, чиито семейства нямат достатъчно добър контакт с родителите си. Много е важно да се говори с децата за нещо различно от училище, училищни класове и домакински задължения. Полезно е (и интересно!) да обсъдим заедно статия, книга, история, филм, публикация в социалната мрежа, житейска ситуация. Тийнейджърът трябва да знае от собствения си опит, че сте готови да го слушате. Не го отхвърляйте, когато той идва с нещо, а го слушайте като възрастен и равноправен член на семейството. За тийнейджърите това е много важно. Бъдете готови за факта, че тийнейджърът ще ви предложи нещо провокативно за дискусия: реагирайте нормално, изразете гледната си точка спокойно, ако не знаете нещо или не разбирате, кажете така, ако тийнейджърът започне да обяснява, слушайте лесно обясненията. Човек расте, той вече не е хлапето, с което сте свикнали и трябва да го опознаете отново. Прочетете повече за родителството! Ако е най-трудно да се справите с това, тогава можете да се опитате сами да се обърнете към психолог, за да разберете къде са вашите слабости в разговор със специалист. И, разбира се, в никакъв случай не можете да спрете да се молите на Бога, той да Ви наставлява и да Ви научи да общувате със сина си по такъв начин, че последният да иска да Ви изслуша и да се вслуша в съветите Ви.

Бъдете здрава!

Източник: списание Фома

Превод: Николина Александрова

За Николина Александрова

Виж още

Нов храм за БПЦО “Св. св. Кирил и Методий” гр. Страсбург

За голяма духовна радост на сънародниците ни в Страсбург съобщи Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний ...