Начало / Uncategorized / Как да се обърнем към свещеника и да започнем разговор?

Как да се обърнем към свещеника и да започнем разговор?

Въпрос на читателя:

Душата ми е неспокойна. Изгубих се, изгубих се. Душата ми е в пълна бъркотия. А да се отпуснем и да говорим от сърце е трудно, да бъдем честни със себе си е страшно. Не знам какво да правя. Но чувствам, че имам нужда от помощ. Не знам как да се свържа със свещеник и да започна разговор. Но усещам от какво имам нужда.

Протоиерей Андрей Ефанов отговаря:

Добър ден,

Благодарете на Бога, че имате нужда да разберете какво се случва в живота ви и във външния ви свят. Това е много, много важно! Няма нужда да се страхувате от свещеника.

Ако имате нещо за изповед, разберете кога се извършва тайнството в храма, където бихте искали да ходите, и идете.

„Написани са много книги, статии и брошури за свещеното значение на изповедта и покаянието. И всичко изглежда ясно: всички грехове са описани подробно, намерете съвпадения в книгата, запишете ги на листче и ги прочетете на изповед. Но има проблем – оказва се твърде общо, после сухо и понякога изглежда, че тези грехове не са пряко свързани с теб и всичко изглежда формално. И така, как да се покаеш? Какви грехове да се изповядаш? Говори от душа!

Ако засега просто искаш да говориш, разбери в храма дали свещениците имат приемни часове, когато те могат да дойдат и да говорят. Ако няма такива, просто отиди при свещеника след службата и кажи, че би искал да говориш, имаш нужда от сериозен разговор и уговорете час.

Ако изведнъж се окаже, че свещеникът няма да може веднага да насрочи разговор, не се отчайвай. Желанието да разбереш е толкова добро, че всякакви лоши сили по всякакъв начин ще те отклонят от този добър път. Бъди подготвен за това и просто ходи отново и отново, може в друг храм. Върви!

Бог да те благослови!

Източник: списание Фома

Превод: Николина Александрова

За Николина Александрова

Виж още

Днес е съборът на Доростолските мъченици

Днес отбелязваме Събор на светите Доростолски мъченици. Празникът се отбеляза от 2016 г. насам по ...