Начало / Новини / В Ямбол се състоя базар за набиране на средства за ремонт на най-старата църква в града

В Ямбол се състоя базар за набиране на средства за ремонт на най-старата църква в града

В Ямбол се състоя четвърти благотворителен кулинарен базар за набиране на средства за ремонт на най-старата църква в града „Света Троица“, съобщи БТА.

В двора на храма се предлагаха домашно приготвени кулинарни специалитети, а също и ръчно изработена украса за дома и сувенири. В обявената дарителска сметка досега са събрани около 25 000 лева, съобщи пред репортер на БТА един от организаторите на проявата – Васко Стоянов. За цялостното възстановяване на храма и на камбанарията към него са необходими 70 000 лева. Строителна фирма е изготвила и дарила проект за реставрация на сградата. Амбицията на групата „Да спасим храма „Св. Троица“ е в близко време да открие детско неделно училище към църквата. 

Според историци храмът е построен в началото на 17-и век. Първоначално е бил вкопан в земята, нямал е икони и прозорци и се осветявал от кандила и свещи. След 1871 г. на неговото място е изграден нов храм от тревненски строители. Разкрито е и килийно училище, в което за първи път в града се преподава на български език. През януари 1878 година храмът е бил изгорен от отстъпващите турски войски. Сегашната сграда е построена през 1884 година.

За Ангел Карадаков

Виж още

Спомен за дядо Добри – шест години от неговата кончина

Днес се изпълват шест години от кончината на дядо Добри, който ще остане в историята ...