Начало / Новини / Патриарх Даниил: Да отговаряме на злобата не със злоба, а с любов

Патриарх Даниил: Да отговаряме на злобата не със злоба, а с любов

„Не бива да отговаряме на злобата със злоба, но да отговаряме на нея с любов“, това каза в неделната си проповед Румънският патриарх Даниил, съобщи basilica.ro.

„Силата да не реагираме на омраза с омраза е божествена любов“, каза още патриарх Даниил, който възглави неделната литургия на 1 септември 2019 г. Ппатриархът каза още, че Бог е милостив и прощава, когато е помолен от съгрешилите да прости греховете им. 

„Евангелието ни показва, че Бог е добър, но и праведен. Той е милостив и прощава, когато е помолен да прости. Ако пренебрегнем прошката, която получаваме от Него, и не простим на нашите ближни, които молят за прошка, тогава Той променя отношението си и преминава от милост към правда“.

Патриархът ни призова да прощаваме, тъй като „прошката на ближния ни прави милостиви като Бога“. В тази връзка той посочи, че милостивата любов на Христос „не означава одобрението на всички злини, които вършим“.

„Той търпеливо чака да се покаем за греховете си, да поискаме прошка, да променим отношението си: начина, по който мислим, говорим и правим.“ 

„Всеки от нас, когато пропиляваме дарбата на живота, който Той ни е дал, като правим много лоши неща, използвайки живота си, физическите и духовните си способности, дадени от Бога в акта на злото, тогава ние сме задължени към Бога, който дава живота и щастието, Който ни даде живот и ни създаде според Неговия образ и подобие и ни призовава към блажен вечен живот ”.

В края на словото си патриарх Даниил поздрави и всички християни с настъпващата нова църковна година, като пожела бодрост, сили и духовни плодове. 

 

За Ангел Карадаков

Виж още

Деца засадиха дръвчета в двора на храм „Св. Атанасий“ в село Кърналово

Дни преди започването на пасхалните празници ученици от ОУ „Братя Миладинови“ в с. Кърналово, Община ...