Начало / Новини / Продължава ремонтът на 200-годишния храм на Орешец

Продължава ремонтът на 200-годишния храм на Орешец

Започна вторият етап от ремонта на 200-годишния храм на село Орешец „Свети Георги Руян“, съобщи архимандрит Антим, протосингел на Видинска епархия пред КМЕТА.бг.

През първия са укрепени стените и е изграден дренаж около основите на храма. Сега се поправя покривът и се реставрират част от стенописите, които са направени през 1868 година от тревненски зографи. Срокът за ремонтните работи е 3 месеца. За тях министерството на културата е отпуснало 67 000 лв. на видинската митрополия.

Храмът „Свети Георги Руян“ е построен през 1812  година от жителите на тогавашното село Орешец. След прокарването  на ж.п. линията Видин – София жителите му го изоставят и се преместват до гарата. В селото не е останал никой, а храмът е бил изоставен.

Храмът е интересен със стенописите си, твърди архимандрит Антим. По стените са изографисани образи на лечители, което говори, че е бил известен лечебен център. Знае се, че са идвали вярващи от района и от Сърбия, преспивали са, за да търсят изцеление. Вероятно и водата му е била лековита, но до момента аязмото не е открито.

В храма се намира единственият в Северозапада образ на света Марина. Тя е изобразена в цял ръст, хванала дявола за рогата. Има и изображения на слънцето и луната в много ярки цветове, което говори за влияние на вярванията от дохристиянското време.

През последната година интересът към храма нараства, допълни отец Антим. Туристите, които посещават новооткритата пещера „Венеца“ посещават и храма. Двата обекта се намират близо един до друг.

За Ангел Карадаков

Виж още

Премиера на „Да бъдем тук. Беседи по радио „Свобода“ от отец Александър Шмеман на Пролетния панаир на книгата 2024

На 26 май (неделя) от 17:00 ч. в Литературния кът на Пролетния панаир на книгата ...