Начало / Новини / Продължава ремонтът на 200-годишния храм на Орешец

Продължава ремонтът на 200-годишния храм на Орешец

Започна вторият етап от ремонта на 200-годишния храм на село Орешец „Свети Георги Руян“, съобщи архимандрит Антим, протосингел на Видинска епархия пред КМЕТА.бг.

През първия са укрепени стените и е изграден дренаж около основите на храма. Сега се поправя покривът и се реставрират част от стенописите, които са направени през 1868 година от тревненски зографи. Срокът за ремонтните работи е 3 месеца. За тях министерството на културата е отпуснало 67 000 лв. на видинската митрополия.

Храмът „Свети Георги Руян“ е построен през 1812  година от жителите на тогавашното село Орешец. След прокарването  на ж.п. линията Видин – София жителите му го изоставят и се преместват до гарата. В селото не е останал никой, а храмът е бил изоставен.

Храмът е интересен със стенописите си, твърди архимандрит Антим. По стените са изографисани образи на лечители, което говори, че е бил известен лечебен център. Знае се, че са идвали вярващи от района и от Сърбия, преспивали са, за да търсят изцеление. Вероятно и водата му е била лековита, но до момента аязмото не е открито.

В храма се намира единственият в Северозапада образ на света Марина. Тя е изобразена в цял ръст, хванала дявола за рогата. Има и изображения на слънцето и луната в много ярки цветове, което говори за влияние на вярванията от дохристиянското време.

През последната година интересът към храма нараства, допълни отец Антим. Туристите, които посещават новооткритата пещера „Венеца“ посещават и храма. Двата обекта се намират близо един до друг.

За Ангел Карадаков

Виж още

Деца с арт инсталация в подкрепа на строежа на православен храм в столичния квартал Люлин

Стотици деца от столичния район Люлин излагат свои рисунки на специално монтирана 30-метрова ограда пред ...