Начало / Новини / Започна процедура по канонизация на стареца Гервасий от Патра

Започна процедура по канонизация на стареца Гервасий от Патра

Започна процедура по канонизация на известния в Гърция старец Гервасий от Патра, съобщи Гръцската архиепископия. 

На състоялото се последно заседание на Св. Синод на Гръцката архиепископия бе оповестено, че се подготвят документите за стартирането на процедура по канонизация на старецът Гервасий (Параскевопулос) от Патра. Предложението на митрополита на Патра Хризостом. Митрополитът работи над документите по канонизацията в продължение на две години. 

След като е разгледала докумнетите комисията е докладвала въпроса на Св. Синод, който пък от своя страна е предал документите за бъдещата канонизация на Вселенска патриаршия. 

Старецът Гервасий е една от най-известните религиозни и културни фигури в историята на 20 век в Патра. Той се праставя Господа преди 55 години през 1964 година. Любимият пастир е роден в село Нимфазия на 1 януари 1877 г. Имайки силна вяра от детство, той постъпва като послушник в манастира „Свето Успение“ – Керница, на 13-годишна възраст.

През 1897 г. той пристига в манастира  „Успение Боородично“ в Патра, където остава до края на живота си. Постриган е за монах на 26-годишна възраст. През 1905 г. завършва Ризариевската семинарията, където става духовно дете на великия св. Нектарий Егински. Ръкоположен е за йеромонах на 33-годишна възраст, а четири години по-късно защитава докторска дисертация в Богословския факултет.

Служи като свещеник по време на Балканските войни през 1912-1913 г. След катастрофата в Мала Азия от 1922 г. о. Гервасий стоял плътно до 7000 бежанци, които се заселили в Патра.

Неговата благотворителна дейност, нежното му присъствие и неговото саможертвено и неуморно служение превръщат старецът Гервасий в истински духовник и християнин. Той играе важна роля за възраждането на православния живот сред млади и стари, особено чрез своите катехизически училища.

Преставя се в Господа на 30 юни 1964 г. на 87-годишна възраст. При погребението му хората ревностно го провъзгласяват за светец, както го правят отново при а отваряне на мощите му през 2014 г., които сега се помещават в църквата Св. Параскева в училището Анапластики в Патра, основано от именно от стареца Гервасий.

За Ангел Карадаков

Виж още

Митрополит Антоний ще посети църковната ни община в Хамбург, Германия през март

Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний ще посети Българската православна църковна община в Хамбург, ...