Начало / Uncategorized / Турция иска да „си върне” съкровищата на манастира Сумела

Турция иска да „си върне” съкровищата на манастира Сумела

Правителството на Реджеп Тайип Ердоган иска да върне реликвите на  манастира Панагия Сумела, изнесени от страната незаконно.

Министерството на културата и туризма на Турция е установило около 100 реликви по целия свят, 77 от които са в църквата – музей  Света София. Учени, сравняват информация и документи и описват съкровищата на манастира, от метални произведения до ръкописни и различни реликви.

Сред тези предмети има една, чиято стойност е безценна: през 1364 г., когато синът на император Алексий Велики Комненос, Мануил III, се възкачи на престола, баща му му подарява Разпятие. Твърди се, че то, заедно с други съкровища е изнесено от Турция от група американски войници, които са били част от мисията на НАТО в страната през 1950 година.

Списъкът с реликви, принадлежащи на Панагия Сумела, е постъпил в турското народно събрание чрез турския министър на туризма и културата Мехмет Нури Ерсой.

Турският политик казва, че Панагия Сумела „е един от най-важните манастири в Анадола“ и че те са решени да вземат обратно принадлежащите им реликви.

Турският министър на културата отбелязва, че ще бъдат предприети всички необходими стъпки за връщане на реликви на турското културно наследство, изнесени незаконно в чужбина.

Източник: https://www.romfea.news

За Николина Александрова

Виж още

Молебен за здравето на Българския патриарх Неофит по повод единадесетата година от неговия избор и интронизация

Архиереите от Св. Синод на БПЦ-БП отслужиха днес в синодния параклис „Св. Цар Борис-Михаил“ молебен ...