Начало / Новини / Главният герой от православния филм „Остров“ получи инфаркт

Главният герой от православния филм „Остров“ получи инфаркт

Руският актьор Петър Мамонов, изиграл главната роля в православния филм „Остров“, станал популярен и у нас, е получил инфаркт, информира orthochristian.com.

Актьорът е бил хоспитализиран, след като е претърпял инфаркт. Състоянието му е тежко, а в момента той се намира в интензивно отделение на московска болница. Мамонов освен актьор е и музикант. В неговата официална страница се отбелязва, че предстоящите му концерти са отменени.  „Молете се за здравето на Петър“, гласи съобщението.

Кой е Петър Мамонов

Той е роден на 14 април 1951 г. е руски актьор и музикант. Най-емблематични са ролите му във филмите „Такси-блус“ (1990), „Остров“ (2006) и „Цар“ (2009) на Павел Лунгин. Той е познат, като бивш фронтмен и текстописец на руската група „Звуки Му“.

През кариерата си той изиграва десетки роли, както и осъществява много свои проекти.

След 1995 г. Мамонов започва да води силно уединен живот в село Ефаново, недалеч от гр. Верея, в югозападната част на Московска област. Впоследствие той ревностно приема православното християнство. Мамонов дълги години страда от алкохолизъм, но в интервю споделя, че след като става християнин, спира употребата на алкохол и марихуана. Съпругата му Олга дълги години е мениджър на участията на съпруга си.

Цяло десетилетие по-късно се появява поредният филм с участието на актьора – „Прах“ (2005) на Сергей Лобан. Особено внимание Мамонов обаче получава с филма „Остров“ (2006) на Павел Лунгин, с който Венецианският филмов фестивал е закрит. За ролята си актьорът получава филмовата награда „Ника“.

Разкаянието и православната вяра на героя във филма, предизвикват признанието на филма от руския патриарх Алексей ІІ и на Руската православна църква.

Две години по-късно, в поредния филм на Павел Лунгин – „Цар“ (2009), Мамонов се превъплъщава в образа на руския цар Иван Грозни, където си партнира с Олег Янковски (в ролята на митрополит Филип). Действието се развива по време епохата на терор наречена „Опричнина“ (замисълът на автора е да я представи като алегория на сталинските репресии).

За Ангел Карадаков

Виж още

Със заупокойна литургия и с панихида беше почетена паметта на българския екзарх Йосиф

Тази година се навършват 183 години от рождението и 109 години от кончината на приснопаметния ...