Начало / Новини / Главният герой от православния филм „Остров“ получи инфаркт

Главният герой от православния филм „Остров“ получи инфаркт

Руският актьор Петър Мамонов, изиграл главната роля в православния филм „Остров“, станал популярен и у нас, е получил инфаркт, информира orthochristian.com.

Актьорът е бил хоспитализиран, след като е претърпял инфаркт. Състоянието му е тежко, а в момента той се намира в интензивно отделение на московска болница. Мамонов освен актьор е и музикант. В неговата официална страница се отбелязва, че предстоящите му концерти са отменени.  „Молете се за здравето на Петър“, гласи съобщението.

Кой е Петър Мамонов

Той е роден на 14 април 1951 г. е руски актьор и музикант. Най-емблематични са ролите му във филмите „Такси-блус“ (1990), „Остров“ (2006) и „Цар“ (2009) на Павел Лунгин. Той е познат, като бивш фронтмен и текстописец на руската група „Звуки Му“.

През кариерата си той изиграва десетки роли, както и осъществява много свои проекти.

След 1995 г. Мамонов започва да води силно уединен живот в село Ефаново, недалеч от гр. Верея, в югозападната част на Московска област. Впоследствие той ревностно приема православното християнство. Мамонов дълги години страда от алкохолизъм, но в интервю споделя, че след като става християнин, спира употребата на алкохол и марихуана. Съпругата му Олга дълги години е мениджър на участията на съпруга си.

Цяло десетилетие по-късно се появява поредният филм с участието на актьора – „Прах“ (2005) на Сергей Лобан. Особено внимание Мамонов обаче получава с филма „Остров“ (2006) на Павел Лунгин, с който Венецианският филмов фестивал е закрит. За ролята си актьорът получава филмовата награда „Ника“.

Разкаянието и православната вяра на героя във филма, предизвикват признанието на филма от руския патриарх Алексей ІІ и на Руската православна църква.

Две години по-късно, в поредния филм на Павел Лунгин – „Цар“ (2009), Мамонов се превъплъщава в образа на руския цар Иван Грозни, където си партнира с Олег Янковски (в ролята на митрополит Филип). Действието се развива по време епохата на терор наречена „Опричнина“ (замисълът на автора е да я представи като алегория на сталинските репресии).

За Ангел Карадаков

Виж още

Първа св. Литургия на новия митрополит на Лимнос Йеротей

Днес, когато празнуваме паметта на св. Григорий Неокесарийски Чудотворец, на остров Лимнос в катедралата „Света ...