Начало / Uncategorized / 10 любопитни факта за Дряновския манастир

10 любопитни факта за Дряновския манастир

В пролома, прорязан от Дряновската река, ограден с високи отвесни скали, е разположен Дряновският манастир, посветен на св. архангел Михаил.

1 Манастирът е основан по времето на Асеневата династия

Манастирът „Св. Архангел Михаил“ е основан през Втората българска държава – началото на XII век в местността Църквището – в непосредствена близост до лятната резиденция на българските царе от Асеновата династия.

2 Манастирът е пазел един от първите преписи на „История славянобългарска“

През Възраждането манастирът „Св. Архангел Михаил“ се превръща в един от най-значимите центрове на българщината – с огромна библиотека (тук е открит един от първите преписи на „История славянобългарска“), голямо килийно училище и изключително дейни монаси, които са съхранявали родните традиции.

3 През 14 в. манастирът е бил едно от главните средища на исихазма и е давал подслон на множество монаси

4 Манастирът е разрушаван три пъти от Османците

Манастирът е сринат след идването на османлиите. Впоследствие на два пъти е наново разрушаван от поробителите като за последен път, както ни уведомява малък каменен надпис, вграден над главната входна врата, е разграбен на 10 май 1876 година. Две години по-късно на 20 юни 1880 г. – манастирът се възстановява почти във вид, в който го виждаме сега.

5 От първоначалния манастир е оцелял само католикона

Днес от стария манастир е оцелял само храмът му, и то не в първоначалния си вид. По всяка вероятност, подобно на редица други манастирски църкви от средата на XIX в. храмът ще да е имал три купола – два над наоса и един под олтара.

През тридесетте години на миналия век църквата се обогатява, като към западната й стена е прилепена стройна камбанария, а към северната – аркиран притвор, подслоняващ оставащата под него северна стена. Камбанарията, чиято скрита конструкция е от железобетон, е издържана напълно в духа на възрожденската архитектура. Нейният силует и детайли сполучливо напомнят църквите на Кольо Фичето.

6 В манастира се е укривал Васил Левски и е подготвял въстаниците от търновския край

Историята на Дряновския манастир е тясно свързана с борбите на българския народ за национална свобода. Зад манастирските стени Апостолът на свободата Васил Левски заедно с народния будител отец Матей Преображенски-Миткалото създават основното средище за подготовка на народното въстание в Търновска област.

7 Цяла чета е удържала 9 дни военни действия в манастира

След избухването на Априлското възстание двеста безстрашни четници, водени от легендарния поп Харитон, от военния ръководител Петър Пармаков и народния учител Бачо Киро устояват в продължение на девет дни срещу напора на многобройната турска войска и башибозушките орди.

8 След разгрома на бунта манастирът е изгорен.

9 За увековечаване на геройските подвизи на борците за свобода на видно място, пред северната страна на църквата, е издигнат скромен паметник – мавзолей.

10 Манастирът има богата колекция от възрожденски оръжия.

Снимки: http://destinationdryanovo.com/package/dryanovo-monastery/

За Николина Александрова

Виж още

Св. Амвросий Медиолански и Библията

Амвросий (Ambrosius Aurelius) Медиолански (334/40-397) – светец, един от западните отци на църквата, проповедник, химнотворец, ...