Начало / Uncategorized / Родителите ми се разведоха. Може ли всеки от тях да създаде ново семейство?

Родителите ми се разведоха. Може ли всеки от тях да създаде ново семейство?

Въпрос на читател:

Моите родители са се венчали пред Бога, но не знам кой от тях първи е изневерил на този обет и доколко. Помня, че баща ми посягаше на майка ми, също и на мен, а освен това и злоупотребяваше с алкохола. Родителите ми са вече разведени от около 7 години. Но какво се случва с техния църковен брак. Могат ли да се венчаят в църква отново или трябва да им се даде „църковен развод“? Така те живеят в грях.

Отговаря протойерей Андрей Ефанов:

Добър ден. Ще започна отзад напред. В църквата не съществува процедура по развенчаване. Не може Тайнствата да се извършват с обратен знак. Така както не можеш да се „откръстиш“, така и не може да се „развенчава“. Би могло да се получи благословия за второ венчание. За целта е нужно да се отиде при свещеника, да му се обясни каква е ситуацията и ако той прецени ще ви изпрати в съответната епархия, за да получите благословение за второ венчание от управляващия епархията архиерей. Възможно е това да не стане лично чрез архиерея, а чрез някой от духовниците в митрополията. Обикновено подобна благословия се дава безпрепятствено на този от съпрузите, който не е бил виновен за разпадането на брака. Виновният за проваления брак може да получи подобна благословия след като изпълни индивидуално определената епитимия.

Бог да ви закриля!

Превод: Борислав Георгиев

Източник: www.foma.ru

За Ангел Карадаков

Виж още

Св. Амвросий Медиолански и Библията

Амвросий (Ambrosius Aurelius) Медиолански (334/40-397) – светец, един от западните отци на църквата, проповедник, химнотворец, ...