Начало / Новини / Остров Закинтос събра християни от цял свят за празника на св. Дионисий

Остров Закинтос събра християни от цял свят за празника на св. Дионисий

Закинтос почете празникът на своя покровител свети Дионисий Закинтоски Чудотворец, по-известен като светецът на любовта и прошката. Светата Божествена литургия бе възглавена от митрополита на Закинтос Дионисий, един от митрополитите открояващи се с голяма скромност и смирение в Еладската православна църква.

Заедно с него съслужиха епископът на Додони Хризостом, митрополитът на Кифися Кирил, на Артис Калиник, на Лагада Йоан, на Лариса Йероним, както и митрополити от Александрийската патриаршия. Гост на празника по покана на митрополита на Закинтос бе българският журналист Ангел Бончев.

Митрополитът на Лариса обяви по време на своята проповед да имаме великият пример на св. Дионисий за прошката, която той е дал на убиеца на неговия брат, когато е бил проследен. Св. Дионисий е бил игумен на манастира „Панагия Анафонитрия“ и една вечер почукал на портата човек, който помолил да се скрие в обителта, че е убил човек и пожелал да се изповяда. По време на изповедта изрекъл името на загиналия от ръката му, а това бил братът на свети Дионисий. Игуменът не казал нищо и казал: 

Нека Бог ти прости този грях, чедо. Посочил му къде има лодка, дал му храна и го благословил.

В словото си митрополитът на Лариса Йероним каза: Аз не съм от Закинтос, но съм горд с великия християнски пример, който ни даде този велик светия, чиито мощи цели са запазени. Прощавайте, за да ви бъде простено! Нека Бог бъде с вас и направлява всяко ваше действие, пожела владиката.

За Ангел Карадаков

Виж още

Празнични светлини и коледното дърво в София ще бъдат на площада около храм-паметника „Св. Александър Невски“

Празнични светлини и коледното дърво в София ще бъдат запалени на 1 декември от кмета ...