Начало / Новини / Реконструират манастир в сирийския град Сайдная

Реконструират манастир в сирийския град Сайдная

Разположен на около 17 мили северно от Дамаск, малкият град Сайдная остава един от най-големите центрове на християнството в Сирия. Той е дом на манастира „Рождество Богородично“ и така наречения Херувимски манастир, като и двамата принадлежат на Антиохийската патриаршия.

Неотдавна градът беше заобиколен от бойци, но след като възвърна свободата си, друг манастир – Свети Георги бива реконструиран, за да побере притока на православни вярващи. Монашеството в Сайдная страда много по време на войната – градът и светите му места бяха силно обстрелвани, но монасите не напуснаха обителите.

„Един монах трябва да има силата на духа, за да бъде пример за енориашите. Как бихме могли да напуснем църквата си и да избягаме от Сайдная?“, пита о. Сава от манастира „Свети Георги“.


„Когато идваме тук да кръстим дете или да придружим наш сънародник на последното му пътуване, само малък брой хора се побират в църквата – не повече от 50 души. Следователно ние копаем в скалата, за да разширим църквата „Свети Георги Победоносец“. И всички работят тук напълно безплатно“, отбеляза инженер Юл Нгма.

„За съжаление три четвърти от манастирските сгради бяха унищожени от бойци. Откраднати са иконите и църковните съдове. Със сигурност ще го възстановим“, каза о. Йоан Тали, игумен както на Херувимския манастир, така и на манастира „Свети Георги“.

По информация на orthochristian.com.

За Ангел Карадаков

Виж още

Ученици от Перник започват проучвателска дейност, свързана с живота и делото на св. Йоан Рилски

Възпитаници на Основно училище „Иван Рилски“ в Перник започват проучвателска дейност, свързана с патрона си, ...