Начало / Uncategorized / Как да се изповядаш за първи път?

Как да се изповядаш за първи път?

Трябва да разберете защо се изповядвате и какво искате от изповедта. Освен това е важно да се чете литература за изповедта, за да се разбере какво се счита за грях в православието и как греховете засягат душата на човек. Има много литература по тези въпроси.

След това трябва да се срещнете със свещеник, за да насрочите ден за първата си изповед.

Обикновено, ако човек приема сериозно покаянието, признанието на греховете може да отнеме много време. Затова отново е необходимо предварително да насрочите изповедта, за да сте сигурни, че свещеникът има достатъчно време за вас. Ден преди това, за да се подготвите за тайнството, трябва да се молите и да кажете нещо от рода на:

„Господи, отвори ми ума и духовните очи, за да мога да си спомня всички грехове, които съм извършил в живота си”.

И тогава се опитайте да си спомните греховете си. 

Може да си запишете греховете на лист хартия, за да не забравите нищо. След това отидете в определеното време, за да изповядате греховете си честно, открито и със съкрушено сърце. И най-важното – без да се извинявате. Няма смисъл да казвате: „Аз извърших този грях, защото нямах друг избор.“ Фразата „извърших този грях“ би била достатъчна. Ако свещеникът ви задава въпроси по време на изповед, ще трябва да опишете по-подробно своето греховно състояние.

В края на Тайнството свещеникът ще прочете молитвата, с която ще ви освободи от греховете ви, докато е тпокрил главата ви с епитрахила си. Тогава ще целунете кръста и Евангелието. След изповедта свещеникът обикновено дава съвети. Важно е да вземете под внимание неговия съвет и да го запомните. Сега трябва да се опитате да отбягвате да извършвате отново изповяданите грехове и да се грижите за себе си.

Автор: протойерей Игор Фомин

Източник: www.pravmir.com

За Ангел Карадаков

Виж още

Днес е съборът на Доростолските мъченици

Днес отбелязваме Събор на светите Доростолски мъченици. Празникът се отбеляза от 2016 г. насам по ...