Начало / Новини / В Албания възстановяват стари храмове

В Албания възстановяват стари храмове

Старите православни църкви в Албания, които в продължение на десетилетия (поради атеистичния режим) са били забравени и изоставени се възстановяват както от Албанската православна църква, така и от Института за възстановяване на култивирането към Института за културно партньорство, информира Ромфеа.

Грижите на Албанския архиепископ в тази посока са непрекъснати, съществени и ефективни. Въпреки че реставрационните работи са трудни в много случаи, експертите посочват, че реставрацията на храмовете все още е осъществима и ако е така, православните паметници ще се появят отново, ще възвърнат пълната си функционалност и се очаква да привлекат вниманието на много поклонници.

Някои от православните инфраструктури, които имат археологическа стойност, вече попаднаха под светлината на прожекторите по инициатива на самата православна църква и държавата.

Така Институтът за реставрация на албанските паметници на културата работи със специализиран екип по реставрацията на камбанарията на църквата Св. Николай във Водиста, Колония Корица.

Преди това тази църква е обявена за паметник на културата през 2015 г. Основните проблеми на камбанарията се намират в пукнатините, причинени от сеизмична активност и разрушаване на зидарията на стената от влага.

Друг пример за възстановителната дейност на Албанската църква е Манастирът „Успение на Пресвета Богородица“, който беше спасен от разрушение.

За сметка на архиепископията (17 659 844 паунда) бяха направени реставрации на храма, където, наред с други неща, бяха възстановени стенописи, датирани от 1672 г. 

Православните паметници на Албанската църква, които бавно възвръщат своя блясък, показват, че вярата не е явление и повърхностна, заличена от различни временни ситуации и етапи.

Вярата е преплетена с човешката душа. Това е идея, че колкото и да се борят с нея, тя остава неизкоренена. Това е дар и благодат от живия Бог. 

За Ангел Карадаков

Виж още

В ямболското село Завой посрещат първи християнски празник в новопостроения храм

Жителите на ямболското село Завой посрещнаха Сретение Господне в новопостроения си православен храм, съобщава БТА. ...