Начало / Новини / В Албания възстановяват стари храмове

В Албания възстановяват стари храмове

Старите православни църкви в Албания, които в продължение на десетилетия (поради атеистичния режим) са били забравени и изоставени се възстановяват както от Албанската православна църква, така и от Института за възстановяване на култивирането към Института за културно партньорство, информира Ромфеа.

Грижите на Албанския архиепископ в тази посока са непрекъснати, съществени и ефективни. Въпреки че реставрационните работи са трудни в много случаи, експертите посочват, че реставрацията на храмовете все още е осъществима и ако е така, православните паметници ще се появят отново, ще възвърнат пълната си функционалност и се очаква да привлекат вниманието на много поклонници.

Някои от православните инфраструктури, които имат археологическа стойност, вече попаднаха под светлината на прожекторите по инициатива на самата православна църква и държавата.

Така Институтът за реставрация на албанските паметници на културата работи със специализиран екип по реставрацията на камбанарията на църквата Св. Николай във Водиста, Колония Корица.

Преди това тази църква е обявена за паметник на културата през 2015 г. Основните проблеми на камбанарията се намират в пукнатините, причинени от сеизмична активност и разрушаване на зидарията на стената от влага.

Друг пример за възстановителната дейност на Албанската църква е Манастирът „Успение на Пресвета Богородица“, който беше спасен от разрушение.

За сметка на архиепископията (17 659 844 паунда) бяха направени реставрации на храма, където, наред с други неща, бяха възстановени стенописи, датирани от 1672 г. 

Православните паметници на Албанската църква, които бавно възвръщат своя блясък, показват, че вярата не е явление и повърхностна, заличена от различни временни ситуации и етапи.

Вярата е преплетена с човешката душа. Това е идея, че колкото и да се борят с нея, тя остава неизкоренена. Това е дар и благодат от живия Бог. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Честната глава на св. Климент Охридски беше посрещната във Враца

Днес във Враца беше посрещната мироточивата глава на св. Климент Охридски. Светинята е донесена от ...