Начало / Новини / Желязната църква в Истанбул протече след порой

Желязната църква в Истанбул протече след порой

Българската църква „Свети Стефан“ в Истанбул, известна още като Желязната църква протече след пороя, който се изля в Истанбул.

Вследствие на проливния дъжд вода е проникнала през камбанарията. Храмът тече през тавана и стените. Стенописите също са повредени от водата, съобщават очевидци и изпращат снимки от мястото. Кадрите, направени от настоятелството на фондацията на Българската екзархия, показват пораженията по сградата, фасадата, пода и сервизните помещения. Вода се стича по иконите и стенописите.

Примопняме ви, че храмът бе основно реновиран и открит от премиера Борисов на 7 януари 2018 г., когато се навършиха 120 години от основаването му. Ремонтът възлиза на 3.5 млн. евро, от които 390 000 бяха дадени от Българската държава.

По информация на Генералното ни консулство в турския мегаполис водата е стигнала до преддверието на църквата, но не е нанесла щети.

Вътрешността на църквата и олтара не са засегнати. Взети са мерки по почистване и отводняване, а утре строителна фирма ще отиде на място, за да направи оценка на щетите. Проливният дъжд е наводнил много от сградите в квартала около Желязната църква.

По информация на КМЕТА.бг

За Ангел Карадаков

Виж още

„Църквата на дяконисите“ – Една от най-ранните християнски базилики в Светите земи

Нова църква, открита наскоро в Светите земи, се определя като една от най-ранните и най-големи ...