Начало / Uncategorized / Митрополитът на Калаврита Амвросий се оттегля от своя пост

Митрополитът на Калаврита Амвросий се оттегля от своя пост

Един от най-популярните митрополити на Гърция Амвросий Калавритски, обяви след днешната Света литургия, че се оттегля от активно служение. Той е информирал за своето решение Светия Синод на Еладската църква, а писмото до висшия орган ще входира утре.

Митрополит Амвросий е един от митрополитите с откровени изказвания и остър език от архиереите на Еладската архиепископия. През 2016 г. той открито се противопостави на решения взети на събора на о. Крит, не веднъж се е изказвал и против хомосексуалните бракове и връзки. Миналата година пък влезе в открит конфликт с тогавашния премиер на Гърци Алексис Ципрас, като го обвини, че поради атеизма на премиера се случват бедствията в южната ни съседка. 

Преди месец митрополит Амвросий се срещна и със Светейшия Български патриарх Неофит в Софийска св. митрополия. 

Биография
Митрополит Амвросий е роден през 1938 г. Посриган е с името Амвросий, ръкоположен е последователно за йеродякон, а след това и за йеромонах. До 1976 г. е и главен секретар на Св. Синод на Еладската архиепископия. На 17 август същата година е ръкоположен за епископ, а през 1978 г. е избран за митрополит на Калаврита и Айгелея.  

През август 1989 г. митрополит Амвросий инициира създаването на Център за църковно служение Калиманупулейо (KEDIK) в Калаврита, за да осигури помощ на възрастни и хронично болни хора. През 2000 г. митрополит Амвросий също така инициира създаването на отдел „Калаврита“ на Центъра по Византийска музика в град Егио в Центъра за обслужване на института „Калиманопулейо“. 

За Ангел Карадаков

Виж още

Първа копка за строителство на нов храм в с. Лебница

Първа копка за изграждането на нов храм в с. Лебница, Санданска духовна околия, бе направена ...