Начало / Uncategorized / Иконография на св. Йоан Рилски

Иконография на св. Йоан Рилски

Най-ранното  изображение на светеца е запазено в стенопис на югжната стена на притвора на Боянската църква (1259 г.).

Иконографията на св. Йоан Рилски е подобна тази на св. Пахомий Великия: светецът е представен като монах в монашески одежди (мантия, аналав), старец с високо чело, гъста сива коса и къса заострена брада; дясната ръка е сгъната в молитвен жест пред гърдите с дланта, обърната навън, в лявата – разгънат свитък. Иконографията на това изображение вероятно е повлияна от изображенията и на преп. Йоан Лествичник. (Пенкова Б. Образ на св. Йоан Рилски в Боянската църква // Старобългарска лит. София, 2009. 39/40. С. 163-183).

С кръст и свитък светецът е изобразен на стенопис от 14 в., църквата „Св. Йоан Богослов“ в Земенския монри ( на южната страна на югозападната колона); фрагментарно запазено изображение има и от кр. на 14  началото на 15 век, в църквата „Св. Илия“ (Илиенски манастир)  край София (на северната стена на наос); на стенопис от 15в. Век в църквата „Св. Петър и Павел“ във Велико Търново.

Св. Йоан Рилски.
Стенопис от XIV в. в църквата на Земенския манастир.

Повечето от иконите и стенописите с образа на св. Йоан Рилски и сцени от живота на светеца се съхраняват в Рилския манастир. Фрагмент от най-ранния жизнен цикъл, стигна до нас, се намира в стенописите на Хрельовата кула (1335-1343 г.). Стенописите илюстрират 3 епизода от живота на светеца, посветени на връзката му с цар Петър (927–969 г.): царят посещава отшелник и му дава подаръци; св. Йоан Рилски отхвърля даровете и отказва да види царя; св. Йоан Рилски изпраща инструкции чрез посланиците на краля как да се видят (царят трябва да постави палатка на върха на планината).

Към петнадесети век се отнася  изображението на светеца от църквата в село Сапарево край град Кюстендил, където за първи път е изобразен с 2-ма западни български анахорети. В Погановския манастир (ок. 1500 г.) светецът е представен на северната стена на наос, сред светците монаси. Иконографията е подобна на тази от параклиса “Св.Николай“ в село Вуково край Кюстендил (16 век)[1].

[1] Д. Чешмеджиев, А. А. Турилов,И. А. Орецкая. ИОАНН РИЛЬСКИЙ. В: Православная Энциклопедия. Т. 24, С. 585-598  (текстът е представен със съкращения)

Автор: Николина Александрова

За Николина Александрова

Виж още

Деца засадиха дръвчета в двора на храм „Св. Атанасий“ в село Кърналово

Дни преди започването на пасхалните празници ученици от ОУ „Братя Миладинови“ в с. Кърналово, Община ...