Начало / Новини / Епископ Герасим: Св. Йоан Рилски е бърз помощник на всички, които го молят за подкрепа

Епископ Герасим: Св. Йоан Рилски е бърз помощник на всички, които го молят за подкрепа

„Преподобният Йоан Рилски е символ и непосрамваща надежда на всеки, който се уповава на него“, това каза в словото се след днешната празнична св. литургия Мелнишкият епископ Герасим.

Той възглави празничната св. литургия в храма на Софийската духовна семинария, който днес отбелязва втория си храмов празник – Успението на св. Йоан Рилски Чудотворец. С епископ Герасим съслужиха архим. Пахомий, ректор на духовното школо, йером. Мелетий, протойерей Лазар Георгиев, свещ. Козма Поповски и дякон Слави Спасов.

По време на Тайнството Евхаристия десетки православни християни се причастиха с Тялото и Кръвта Христови.

„Макар и скрит в пещера, в дънер на дърво, той светна ярко като незалязваща светлина, черпейки от Истинската светлина на нашия Господ Иисус Христос и преобилно се сподоби с тези дарове на Св. Дух, които чухме в апостолското четиво, което беше прочетено днес. Имайки този велик светилник и спазвайки завета му, да помним нашите наставници и да следване техния пример“, каза още епископ Герасим. 

По традиция в двора на храма десетките богомолци получиха и постен корбан за благословение, който всяка година се раздава в чест на празника на преподобния наш отец Йоан.

За Ангел Карадаков

Виж още

Честната глава на св. Климент Охридски беше посрещната във Враца

Днес във Враца беше посрещната мироточивата глава на св. Климент Охридски. Светинята е донесена от ...