Начало / Новини / Епископ Герасим: Св. Йоан Рилски е бърз помощник на всички, които го молят за подкрепа

Епископ Герасим: Св. Йоан Рилски е бърз помощник на всички, които го молят за подкрепа

„Преподобният Йоан Рилски е символ и непосрамваща надежда на всеки, който се уповава на него“, това каза в словото се след днешната празнична св. литургия Мелнишкият епископ Герасим.

Той възглави празничната св. литургия в храма на Софийската духовна семинария, който днес отбелязва втория си храмов празник – Успението на св. Йоан Рилски Чудотворец. С епископ Герасим съслужиха архим. Пахомий, ректор на духовното школо, йером. Мелетий, протойерей Лазар Георгиев, свещ. Козма Поповски и дякон Слави Спасов.

По време на Тайнството Евхаристия десетки православни християни се причастиха с Тялото и Кръвта Христови.

„Макар и скрит в пещера, в дънер на дърво, той светна ярко като незалязваща светлина, черпейки от Истинската светлина на нашия Господ Иисус Христос и преобилно се сподоби с тези дарове на Св. Дух, които чухме в апостолското четиво, което беше прочетено днес. Имайки този велик светилник и спазвайки завета му, да помним нашите наставници и да следване техния пример“, каза още епископ Герасим. 

По традиция в двора на храма десетките богомолци получиха и постен корбан за благословение, който всяка година се раздава в чест на празника на преподобния наш отец Йоан.

За Ангел Карадаков

Виж още

Атинският архиепископ Йероним посети Антиохийската патриаршия

Атинският архиепископ Йероним посети Антиохийската патриаршия и се срещна с патриарх Йоан X, информира orthodoxianewsagency.gr. В ...