Начало / Uncategorized / Кръст реликварий откриха на Перперикон

Кръст реликварий откриха на Перперикон

Кръст реликварий и рядка златно-сребърна монета с лика на император Алексей Първи Комнин откриха археолозите при разкопките на Перперикон.

Находките бяха представени от проф. Николай Овчаров, който ръководи проучванията. Той информира, че се очаква тази година те да продължат до 10 септември.

Проф. Овчаров разказа, че това е четвъртият поред затворен реликварий, който се открива при разкопките в близост до Голямата Базилика в Перперикон. По думите му досега били открити близо 30 такива кръста, но тъй като са били отворени, при тях учените не са могли да изследват каква е реликвата, която е била съхранявана в тях. В този кръст има прах, тепърва предстои да се анализира.

По думите на проф. Овачаров в останалите три затворени кръста, които са били открити досега, са намерени парче от дърво, за което се предполага, че е от Светия кръст, кост, както и косъм.

Другата ценна находка, която проф. Овчаров представи, е монетата от вида хиперперон. По думите му особеното в нея, е че златото представлява едва четири-пет карата, вместо 22. Той обясни, че останалото е сплав от сребро.

Проф. Овчаров обясни, че тази монета бележи пика на икономическата криза във Византия. Според него именно Перперикон е мястото, откъдето се е черпило част от златото, необходимо за осъществяването на реформите от страна на Алексей I Комнин.

По думите му все още могат да се видят част от галериите, където е било добивано златото, друга част се намират под срутища. Проф. Овчаров посочи, че средновековното име на града Хиперперакион, също се свързва с добива на злато и означава свръхогнен.

Проф. Овчаров представи монетата, на чиито страни са изобразени император Алексей и моментът на коронясването му от Св. Димитър, покровителят на Солун.

Източник: https://dnes.dir.bg

За Николина Александрова

Виж още

През април ще бъде представена книгата „Търновската архиепископия – Патриаршия през XIII-XIV век“

На 6 април в Централната университетска библиотека на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ ...