Начало / Новини / Православен манастир бе евакуиран, заради пожарите на о. Евия (ВИДЕО)

Православен манастир бе евакуиран, заради пожарите на о. Евия (ВИДЕО)

Монасите от православен манастир на о. Евия са били евакуирани, поради разразилите се пожари на острова, съобщава гръцкият вестник Екатимерини.

Жителите на три села в близост до пожара са в готовност за евакуация. Пожарната служба на острова е сигнализирана малко след 3 часа сутринта за взрив в района на Агрилица, в община Дирфис-Месапия, и изпраща 80 пожарникари с 39 автомобила, които са подпомагани от четири самолета и два хеликоптера. 

Властите евакуираха манастира Панагия Макрималис превантивно и селата Агрилица, Кондодеспоти и Макримали са нащрек, съобщи телевизионният канал SKAI.

В св. обител се пази честната глава на св. Партений Лампсакийски, както и други светини, за които към момента няма опасност от огъня. Пожарникарите бяха възпрепятствани от неравен терен и силни ветрове, раздуващи пламъците, които горят защитена гора, включена в мрежата на ЕС Натура 2000.  Димът достигна чак до Атина, покривайки части от града с мъгла.

Междувременно броят на противопожарните екипажи значително се увеличи. В момента общо 75 пожарни машини с 227 пожарникари и седем групи огнеборци пеша се подпомагат от шест противопожарни самолета и шест хвърлящи вода хеликоптери, съобщи greece.greekreporter.com.

За Ангел Карадаков

Виж още

Българската царица Теодора Търновска беше канонизирана за светица от Румънската православна църква с името Св. Теофана Басараб

Българската царица Теодора Търновска беше канонизирана за светица от Румънската православна църква с името Св. ...